Европейската комисия потвърди днес, че е получила официално (по електронен път) плана на България за икономическо възстановяване, предаде БТА. Предстои комисията да изготви оценка, а след това планът да бъде утвърден от Съвета на ЕС, уточни говорител на ЕК.

Междувременно вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов връчи символично Плана за възстановяване и устойчивост на Цветан Кюланов, ръководител на представителството ЕК в България. Техническата обработка на Плана започна. Той вече е публикуван. Прозрачността се цени много в ЕК, каза ръководителят на представителството в България.

Благодаря ви за куража да го внесете и поздравления за техническите екипи и от двете страни за изготвянето на документа. Досега Комисията само съветваше и помагаше, а сега вече ще оценява дали Планът отговаря на регламентите на ЕК, каза Кюланов.

Планът определя реформите и проектите за бюджетни инвестиции, които България възнамерява да осъществи със средствата от ЕС. Планът бе представен, след като ЕК и българските власти имаха интензивен диалог, се посочва в съобщение на комисията.

България поиска безвъзмездно 6,6 милиарда евро по бюджета на ЕС за възстановяване на икономиката. Българският план е структуриран около четири стълба: Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България.

Планът включва мерки в области като декарбонизацията на икономиката, образованието и уменията, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, енергийната ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазването. Проектите в плана са разгърнати до 2026 г., пояснява комисията.

В плана се предлагат проекти в пет от общо седемте европейски водещи области, се посочва в съобщението.

Комисията ще оцени плана на България по 11 изисквания. Тази оценка ще включва преглед, дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в рамките на европейския семестър. Комисията ще оцени дали в плана е предвидено поне 37 на сто от разходите да бъдат за инвестиции и реформи в подкрепа на целите за опазване на околната среда и поне 20 на сто - за цифровия преход.

Когато оценката на комисията е готова, Съветът на ЕС ще има четири седмици за одобрение, поясни говорител на ЕК. Той уточни, че досега ЕК е одобрила плановете на 22 държави, а Съветът на ЕС - на 19 страни. Досега комисията е започнала изплащане на средства към 17 държави.

Планът за възстановяване и устойчивост полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка, съобщи в четвъртък Министерският съвет след като утвърди документа. Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 45.8 на сто от общите предвидени разходи. Дигитализацията също присъства над изискуемите по Регламент 20 на сто, като формира 22.5 на сто от общите предвидени разходи, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

Служебният премиер на България Стефан Янев призова днес за бързо разглеждане на националния план от Европейската комисия, за да може да започне неговото изпълнение, каквото е и очакването на българските граждани. Пред вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс премиерът подчерта, че без значение от спецификите на политическата ситуация у нас, реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост е изключително важно за хората.

Във връзка с това Тимерманс се ангажира, че в хода на прегледа и анализа на националния план ще бъде отчетена специфичната ситуация, в която страната ни се намира, както и предизвикателствата, пред които е изправена.

Франс Тимерманс е в София, където участва  в конференцията "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", организирана от Dir.bg и 3eNews.