Европейската комисия е започнала разследване на планираното сливане между две водещи самолетостроителни компании - американската Боинг (Boeing) и бразилската Ембраер (Embraer), заради опасения, че то може да застраши конкуренцията при цените и продуктовото развитие, предаде ДПА.

Според плана Боинг ще поеме глобалния бизнес на Ембраер в гражданското самолетостроене. Това евентуално ще намали още повече броя на конкурентите на световен пазар, на който вече се наблюдава силна концентрация, посочи ЕК късно снощи.

По този начин също така може да бъде затруднено влизането на нови играчи, например от Китай, Япония и Русия.

В момента Боинг и Ембраер са конкуренти, произвеждайки самолети в някои съвпадащи сегменти от пазара на гражданското самолетостроене.

Планираната сделка, която бе договорена от двете компании в края на миналата година, бе посрещната с критики в Бразилия, тъй като Ембраер произвежда също така военни самолети и е участва в разработването на технологии за сигурност.

Еврокомисията може да започне разследване на компании с оборот, превишаващ определен праг, ако има подозрения, че сливане би могло да застраши конкуренцията в Европейската икономическа зона, припомня ДПА.