Европейската комисия одобри националния план за икономическо възстановяване на Чехия след пандемията с отпускането на 180 милиарда крони (около 7,2 милиарда евро) от специализирания фонд на ЕС за тази цел. Премиерът Андрей Бабиш съобщи това пред журналисти след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на работно посещение в републиката, предаде БТА.

Урсула фон дер Лайен донесе страхотна новина - (ЕК) одобри чешкия национален (икономически) план за възстановяване, който включва проекти за 180 милиарда крони, обяви Бабиш, цитиран от ТАСС.

Очаква се първата част от средствата да пристигне в Прага през септември след съответното решение на Съвета на ЕС на равнище министри на икономиката и финансите. Цялата сума трябва да бъде получена през идните пет години.

Електронното издание "Списък" съобщи, позовавайкисе на високопоставен европейкси източник, че тези 180 милиарда крони ще бъдат получени от Прага, само ако чешките власти успеят да гарантират изключване от конфликт на интереси на доларовия милиардер Бабиш. ЕК обяви по-рано, че премиерът може да влияе на разпределението на средствата от фондовете на ЕС в полза на свързани с него компании.

Според източника, този проблем трябва да бъде решен до втората половина на 2022 година.

Бабиш категорично отхвърля наличие на конфликт между неговите лични и държавните интереси.

Правителството на Чехия прие националния план за възстановяване на икономиката на стойност 200 милиарда крони (около 8 милиарда евро). Делът на климатичните проекти в него е 41 на сто. Разходите за цифровия преход са 23 на сто. Предвидени са средства и за развитие на енергетиката, образованието, социалната сфера, здравеопазването, промишлеността, културата, науката и изследователската дейност. Средствата извън отпуснатите от Брюксел ще бъдат осигурени от правителството.