За да удвои степента на обновяване на сградите, Европейската комисия поиска от държавите-членки на ЕС да предоставят техническа помощ на собствениците на жилища, като създадат "обслужване на едно гише", което ще насочва потребителите през целия процес на обновяване на сградите. Сградният фонд е отговорен за 36% от емисиите на блока и подобряването на енергийната ефективност на сградите отдавна е в дневния ред на ЕС.

Миналата година бе представена стратегията на Европейската комисия за Вълна от обновяване, която се стреми да удвои скоростта на енергийните ремонти, а сега бе предложената преработка на Директивата за енергийните характеристики на сградите (EPBD), където се предлагат съгласувани мерки на ниво ЕС и национално ниво, за да се осъществи това. Ревизираната EPBD има за цел да засили обновяването на 15% най-лошо представящи се сгради, които ще бъдат класирани "G" по преработена скала на ЕС за оценка на енергийните им характеристики, припомня Euractiv.

"Фокусът ѝ върху най-зле представящите се сгради дава приоритет на най-рентабилните ремонти и помага в борбата с енергийната бедност", каза заместник- представителят на ЕС за климата Франс Тимерманс, който представи предложението миналата седмица. До 150 милиарда евро публични финанси ще бъдат предоставени, за да се помогне на най-бедните домакинства да обновят сградите си и да спестят от сметки за енергия, съобщиха тогава от ЕС. Но "финансирането само по себе си няма да отговори на нуждите от обновяване", гласи ревизираното предложение на EPBD, представено от Европейската комисия.

"Създаването на достъпни и прозрачни инструменти за консултиране и помощни инструменти, като например центрове на едно гише, които предоставят интегрирани услуги за енергийно обновяване или фасилитатори... е необходимо за осигуряване на правилната позволяваща рамка и премахване на бариерите пред обновяването", се казва в преработената директива.

Обслужване на едно гише

И докато милиарди годишно вече са налични за обновяване, гарантирането, че парите се усвояват от правителствените програми и пазара на национално ниво, може да бъде предизвикателство.

"Това, от което се нуждаем, за да се случи по-голяма обновяване при сградите, е не само финансите и финансирането, но и практическата подкрепа за собствениците на сгради", казва Луиз Съндърланд, старши съветник в Regulatory Assistance Project, независима неправителствена организация, посветена на ускоряването на прехода към чиста енергия.

Това, от което се нуждаят собствениците на жилища, е "обслужване на едно гише", предлагащо безпроблемно подаване и подготвяне на документите за клиента - "подкрепа в процеса на обновяване", за да се гарантира, че в крайна сметка ще се получи ефективен резултат, каза тя.

Практическата подкрепа би означавала да се изработи "какво е необходимо за тяхната сграда, да се направи оценката, да се прецени кои мерки са им необходими, след това да им се помогне да намерят правилните начини за подкрепа и финансиране, след това да се ангажират с търговците, за да свършат работата", каза тя .

Създаването на услуги на едно гише изглежда намира консенсус между Европейската комисия, изследователи и бизнес групи.

"Обслужванията на едно гише биха могли да играят решаваща роля в подкрепата на домакинствата, като предлагат пълна интегрирана услуга за обновяване, включваща проектиране, избор на опции, субсидии, финансиране и изпълнение на проектите", каза Катажина Вардал, мениджър за обществени връзки на ЕС в компанията Knauf Insulation. "Ние, фирмите, инвестираме по-вероятно там, където съществуват добри схеми за поддръжка на клиенти за използване на нашите продукти", припомня тя.

Въпросът стана толкова централен за усилията на ЕС за обновяване, че държавите от общността сега са призовани да "предоставят техническа помощ, включително чрез услуги на едно гише" в преработеното предложение за EPBD.

Инструментариумът за реновиране

Идеята за обслужване на едно гише не е нова, но това е първият път, когато концепцията се въвежда в правото на ЕС. Член 9 от преработения EPBD се занимава с "минимални стандарти за енергийни характеристики" и казва, че държавите-членки на ЕС трябва да подкрепят спазването чрез:

  •  предоставяне на подходящи финансови мерки, по-специално тези, насочени към уязвими домакинства, хора, засегнати от енергийна бедност или живеещи в социални жилища,
  • предоставяне на техническа помощ, включително чрез обслужване на едно гише;
  • разработване на интегрирани схеми за финансиране;
  • премахване на неикономически бариери, включително разделени стимули; и
  • наблюдение на социалните въздействия, по-специално върху най-уязвимите

Що се отнася до обслужване на едно гише, само шепа от тях са отворени в целия ЕС, докато стотици трябва да бъдат предоставени, за да се координира работата между собствениците на жилища, финансовите институции и МСП, участващи в извършването на ремонтните дейности.

Доклад на Европейската комисия от 2018 г. установи, че са създадени само 2 или 3 пункта за обслужване на едно гише във всяка от скандинавските страни, както и във Франция и Бенелюкс. А финансиран от ЕС проект наскоро публикува ръководство стъпка по стъпка за това как да създадете обслужване на едно гише за обновяване на сгради и какъв бизнес модел биха могли да приемат.

За да започне обновяването обслужването на едно гише трябва да се стреми да "освободят естествената сила на капитализма" и да развива строителния сектор, каза Брук Райли, ръководител на европейските въпроси в Rockwool, датския производител на изолационни материали.

Но обслужването на едно гише стъпва по тънка линия, тъй като разчитат на доверието на потребителите и местния опит. "Въпреки че обслужването на едно гише е много изгодно за собствениците на жилища, те са много внимателни да приемат неговите оферти", каза Фредериксхавн, партньор по проекта с програмата INNOVATE на ЕС. Въпреки че на практика магазините на едно гише могат да се управляват изцяло онлайн, два аспекта се считат за ключови за техния успех: дали те са физически разположени близо до клиента и дали може да им се има доверие да дават безпристрастни съвети.

"На практика действителните физически и регионални центрове са най-ефективни", обясни Съндърланд. И когато става въпрос за безпристрастност, от решаващо значение е магазините на едно гише да "не са чисто частни", настоява Райли. Местните доставчици на техническа помощ "трябва да бъдат възможно най-независими", за да гарантират, че хората се доверяват на съветите, каза той.

За да гарантират това, някои държави са избрали напълно публично финансирани органи. Франция, например, планира да "създаде национална мрежа от точки за обслужване на едно гише, които ще бъдат финансирани от правителството", каза Райли. И все пак, докато повечето участници са съгласни с необходимостта от обслужване на едно гише, въпросът кой трябва да ги управлява все още е тема на дебат. "За да се увеличи доверието на потребителите, само сертифицирани компании на едно гише трябва да отговарят на условията за предоставяне на услуги, подкрепени от публично финансиране", обясни Уордъл.

3е-news.net