Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер съобщи, че е получила писмен отказ от икономиста от САЩ Фиона Скот Мортън да заеме висш пост в комисията. Приемам този отказ със съжаление, написа Вестагер в Туитър.

Предвиждаше се Мортън, бивш главен икономист в Министерството на правосъдието на САЩ по времето на мандата на президента Барак Обама, да бъде назначена за главен икономист по конкуренцията в ЕК, отбеляза кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Европейски медии отбелязват, че в случая се е подготвяло изключение от правилото, че на ръководни позиции в европейските институции се назначават само граждани на ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон вчера обаче открито отхвърли подобна възможност.

Явно не само Франция на Макрон е против изключението, защото петима еврокомисари са подписали писмо с възражение срещу намерението (не се посочват имената им).

Преди няколко дни говорители на ЕК заявиха, че решението за назначаването на Мортън е взето и не подлежи на преразглеждане. За Мортън е известно, че е работила за Майкрософт и Амазон - технологични гиганти, чиято дейност се следи и направлява от отдела на ЕК, в който се предвиждаше тя да бъде назначена от 1 септември.

Вестагер разпространи днес писмо от Мортън, в което пише, че отказът е свързан с политическата обстановка.