Европейската комисия съобщи, че ще изпрати писма до държавите от ЕС да прилагат препоръките, които сами са приели за достъп през границите, предаде БТА.

Ще очакваме насоките, предложени от ЕК и одобрени от държавите, да се прилагат, заяви говорител на комисията. Мерките трябва да бъдат съразмерни на заплахата, добави той по повод решенията на някои страни, особено Белгия и Германия, да ограничат свободата на пътуване като противоепидемична мярка.

Би било опростено да се говори само за Белгия и Германия, заяви говорителят. Той допълни, че все още няма отговор на настояванията на комисията белгийските власти да обяснят как осигуряват спокойно движение поне за превозвачите. Попитан дали Брюксел и Берлин нарушават правото на ЕС, говорителят каза, че нещата в областта на правото не са толкова прости.

По думите му затварянето на границите без съгласуване с останалите страни от ЕС може да създаде препятствия пред свободното движение. Препоръките трябва да служат за насока в действията на държавите, посочи той.