Едното крило от земеделския бранщш одобри подготвеното от кабинета споразумение след повече от четири часа разговори със земеделския министър Кирил Вътев. Той съобщи след това, че по същество промени в документа няма. Очаква се да бъде подписан утре.

Финансовата рамка остава същата, която беше обявена, разписани са и срокове за финализиране на законодателните инициатива.

"Каквото сме се разбрали в петък, днес беше оформено окончателно, с юристи, за да има приличен вид", заяви пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев след срещата в Министерството на земеделието за уточняване на финалните текстове, цитира го БТА.

Министърът ще приеме все още протестиращите земеделски сдружения, които не са съгласни и продължиха протестите. Сред тях са и от сдружението Обединени български земеделци, които още в петък анонсираха, че в понеделник ще протестират. Вчера пък на пътя извадиха тракторите и картофопроизводителите.

"Утре в 12:00 часа ще дойдат тези, които протестират - представители на две организации. Ще се срещнем и с тях", каза министър Вътев.

Той коментира, че въпросът за оставката му се поставя от едни и същи представители на бранша.

За следобед в понеделник е предвидено официалното подписване на споразумението с фермерите, вече в присъствието на премиера Николай Денков.

"Финализирането на споразумението ще го научите утре, евентуално след обяд, защото в късния следобед очакваме покана от министър-председателя", коментира председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов, който беше участник в срещата в Министерския съвет.

В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя.

Вчера земеделски производители блокираха за два часа пътя за граничния пункт "Илинден - Ексохи" край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди.

По-рано днес от Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на земеделски производители. Председателят на камарата Костадин Костадинов потвърди пред журналисти, че с подписването на споразумението утре, организациите към БАК спират протестните действия, но остават в протестна готовност. Той посочи, че машините са прибрани още в петък.