Работниците и служителите в Гърция започнаха еднодневна стачка, настоявайки за по-високи заплати на фона на скока на цените на енергията и основните стоки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Атина хиляди хора протестираха по време на втората 24-часова стачка тази година заради високата инфлация. Някои от протестиращите носеха плакати с надписи "Без съкращения, без орязване на заплатите". Краткотрайни сблъсъци избухнаха пред парламента между протестиращи, които хвърляха бензинови бомбички, и полицията за борба с безредиците, която използва сълзотворен газ, предаде агенция Ройтерс.

Фериботите останаха в пристанищата, а спирането на обществения транспорт предизвика хаос в столицата.

Таксиметровите шофьори също се включват в 24-часовия протест. Държавните училища и болниците участват в синдикалния протест, както и служители от средствата за масова информация.

Авиационните власти обявиха снощи, че ръководителите на полети и служителите на гражданската авиация все пак няма да участват в стачката. Така анулирането на вътрешните и международни полети, както и промените в разписанията на полетите, обявени от основните гръцки авиокомпании за днес, ще бъдат коригирани, като много полети ще бъдат осъществени. Пътуващите бяха посъветвани да се свържат с авиокомпаниите, информира Асошиейтед прес.

Фериботите останаха в пристанищата

Снимка: АР/БТА

Гръцките синдикати настояват за по-ниски данъци и увеличение на минималната работна заплата, която в момента възлиза на малко над 700 евро на месец.

Това е поредната стачка в Европа, където растящите разходи за живот и скокът на цените на енергия след нахлуването на Русия в Украйна накара работниците да обявят стачки този месец в няколко европейски страни.

Гръцката икономика отчита близо двойно по-голям растеж от средния за еврозоната тази година благодарение на възстановяването на туризма. Инфлацията от 12 процента обаче е на близо тридесетгодишен връх и е сред най-високите в еврозоната.

"Работниците... се борят с задушаващата гръцките домакинства инфлация, с подобните на джунгла условия на пазара на труда, с бремето, което носят от години," заявиха от Общата конфедерация на труда.

Профсъюзът, който представлява частния сектор, заяви, че е "императив" за правителството е да се справи с инфлацията, която подкопава доходите на хората.

Гръцкото правителство похарчи над 9 милиарда евро от септември 2021 г. за субсидии за електроенергия и други мерки за облекчаване на нарастващите разходи на фермерите, домакинствата и бизнеса. Кабинетът обеща да увеличи пенсиите през следващата година за първи път от финансовата криза в страната и да повиши още минималната заплата.