Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля отпускането на заем в размер на 85 млн. евро на концесионера на Летище София - консорциума "Соф кънект". Това става ясно от публикация на сайта на финансовата институция.

Датата, до която трябва да стане ясно дали заемът ще бъде отпуснат, е 2 декември 2020 г.

От банката обясняват, че целта на проекта е разширяване на участието на частния бизнес в инфраструктурния сектор на страната. Проектът ще включва модернизация и надграждане на стратегическата летищна инфраструктура на страната.

Целият проект се оценява на 250 млн. евро.

От ЕБВР уточняват, че финансирането на концесията ще бъде част от по-широк пакет от кредити, предоставени съвместно с други международни финансови институции и търговски банки.

"Подобно финансиране не е лесно достъпно от местните кредитни инситуции в България или от международни търговски банки в настоящата кризисна пазарна среда. Като се има предвид, че проектът ще бъде първата широкомащабна инфраструктурна концесия в страната, присъствието на ЕБВР в процеса е от ключово значение за осигуряване на успешно изпълнение на проекта", коментираха от европейската банка за развитие.

Инвестиции

Инвестициите на летище София ще бъдат в размер на поне 608 милиона евро за срока на концесията от 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на обслужването и към безопасността на летището.

Консорциумът планира изграждането на трети терминал на летището до десетата година от срока на концесията и нов карго терминал на мястото на стария Терминал 1. На по-късен етап е предвидено и разширяване на Терминал 3, включително чрез инвестиране в хотел.

В замяна на концесията държавата ще получава такса от близо 25 милиона евро годишно.

Повече за концесионера

Както Dir.bg вече писа консорциумът "Соф кънект" беше избран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за концесионер на летище София през лятото на 2019 година. Тогава останалите четирима участници, които бяха подали оферти за концесията на летище София - "Манчестър Еърпортс Груп", "Еърпорт де Пари", "Фрапорт България" и "СББ София Еърпорт", обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В средата на ноември същата година антимонополният орган потвърди избора на "Соф кънект" за концесионер на столичното летище.

Няколко дни по-късно най-голямата британска летищна група "Манчестър Еърпортс Груп", която участва в процедурата на транспортното министерство с китайската "Бейджин Енджинийринг Груп", съобщи, че ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд (ВАС). На 5 юни тази година ВАС остави в сила решението на КЗК от 14 ноември 2019 г., с което се потвърждава изборът на "Соф кънект".