Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) има интерес да инвестира в изграждането на втори мост между Русе и Гюргево, а също и в железопътни инфраструктурни проекти у нас. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и директора на ЕБВР за България Анка Йонеску.

Двамата обсъдиха възможностите за партньорство при реализирането на предстоящите инвестиции в транспортния сектор, съобщиха от министерството.

"Наш приоритет е втори мост над р. Дунав при Русе-Гюргево, който е все по-важен на европейско ниво. Готови сме за бъдещи разговори за изграждането на логистичен морски хъб на пристанище Варна-Запад. В частта "зелен транспорт" искаме да инвестираме както в рехабилитация на железопътната инфраструктура, така и в изграждането на зарядни електрически станции за автомобили", каза Анка Йонеску.

От ЕБВР отбелязаха, че до момента са инвестирали над 10 млрд. лева в транспортни проекти в България.

Министерството има готовност на експертно ниво веднага да разгледа всички предложения от страна на ЕБВР, съобразявайки ги с вече планираните проекти в рамките на европейските програми за подкрепа, увери Георги Гвоздейков.