Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че икономиката на България ще компенсира спада от 4,2% през 2020 г. през настоящата година, съобщи БНР.

Очакванията на институцията са през 2021 г. БВП на страната ни да се увеличи с 4,2 на сто. Това обаче представлява занижена прогноза спрямо юнската оценка на ЕБВР, според която икономиката на България се очаква да нарасне през 2021 г. с 4,5 на сто.

В ноемврийския си доклад "Регионални икономически перспективи" ЕБВР залага растеж на БВП на България през 2022 г. с 4,4% догодина, което представлява възходяща ревизия с 0,4 процентни пункта спрямо прогнозата през юни за икономическа експанзия с 4 на сто.

Важно е да отбележим, че рисковете пред българския растеж са наклонени в посока надолу (за по-слаб от очакваното икономически растеж), включително поради ниския процент на ваксиниране срещу Covid-19 и продължаващата политическа криза.

Официално съобщените смъртни случаи от Covid-19 в регионите на ЕБВР нараснаха през ноември 2020 г. и април 2021 г., като Централна, Източна и Югоизточна Европа бяха особено засегнати. През есента на 2021 г. дневните смъртни случаи започнаха отново да нарастват в редица икономики, като смъртните случаи на милион в регионите на ЕБВР надвишават четирикратно средното световно ниво. Смъртността на милион население е особено висока в България, Черна гора и Румъния.

Припомняме, че през първата половина на 2021 г. БВП на нашата страна нарасна с 3,1% на годишна база, тъй като инерцията на възстановяване от коронавирусната криза се забави през второто тримесечие, посочва докладът на банката. Частното потребление обаче се ускори през второто тримесечие на фона на облекчените ограничителни противоепидемични мерки и силния ръст на заплатите.

Заплатите в публичния сектор нараснаха с 18 на сто през първата половина на годината, докато заплатите в частния сектор се увеличиха с почти 11 на сто. Това доведе до увеличение на държавните разходи с 5 на сто през същия период, тъй като властите продължиха ключовите мерки за подкрепа.

Според ЕБВП възстановяването на инвестициите остава слабо и е с около 7% под нивата преди пандемията. Износът на стоки най-накрая се възстанови в по-голяма степен през второто тримесечие на 2021 г. след скромното му представяне от второто тримесечие на 2020 г. насам. Износът на услуги също нарасна силно през второто тримесечие на 2021 г. (с 45%), но това беше недостатъчно за да се затвори все още голямата разлика с нивата от преди пандемията, посочва ЕБВР.

Инфлацията се ускорява силно през първите двете месеца на 2021 г. до 4,8%, което отразява повишените цени на енергията и нарастващите цени на храните.