Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел заявява, че появата на новия вариант на Ковид-19, известен като Омикрон, може да забави икономиката и откриването на работни места, като същевременно създава несигурност за развитието на инфлацията, съобщи Асошиейтед прес.

Нарастването на случаите на коронавирус напоследък и появата на варианта Омикрон създават рискове от по-ниска заетост и икономическа активност, както и увеличена несигурност за инфлацията, казва Пауел в подготвени коментари, които ще бъдат представени пред сенатската комисия по банките днес. Новият вариант може да влоши и прекъсванията във веригите на доставките.

През последните две седмици други представители на УФР заявяваха, че американската централна банка трябва да обмисли промяна в политиката си на ултраниски лихвени проценти по-бързо отколкото планира в момента. Като причина за това те посочиха опасенията, че инфлацията е достигнала най-високите си стойности от три десетилетия.

Коментарите на Пауел обаче предполагат, че допълнителната несигурност заради варианта Омикрон може да усложни следващите стъпки на Федералния резерв, допълва БТА.

Междувременно в понеделник водещият американски представител по инфекциозните заболявания д-р Антъни Фаучи каза, че не може да предскаже дали вариантът Омикрон ще стане доминиращ в САЩ, съобщи Ройтерс. В интервю за Си Ен Ен Фаучи обаче заяви, че смята за малко вероятно САЩ да наложат допълнителни ограничения за пътуванията.