"Отражението на конфликта в Близкия Изток ще е огромно за нас. Първо защото голям финансов ресурс и от Европейската комисия, и от Съединените щати ще тръгне към този регион. Първоначално, за да подпомогне Израел, след това може би, за да подпомогне възстановяването на този регион. И второ, миграцията, която в Европа е голяма политическа тема в много държави, неминуемо ще се увеличи буквално в следващите седмици. А това ще създаде една голяма нова тема, едно главоболие и на българските политици, и на европейските политици".Това заяви в студиото на "Събуди се" бившият финансов министър Симеон Дянков, коментирайки въпроса какво ще бъде икономическото и финансовото отражение на конфликта в Близкия Изток у нас.

По думите му ще има и скок на инфлацията, защото този регион определя до голяма степен цените на енергията в целия свят, не само в България. "Цените се поуспокоиха в рамките на последните шест месеца. Сега предполагам и заради несигурност, и заради доставки- ще започнат да се увеличат. Всъщност вече почнаха да се увеличават от последните два-три дни", подчерта той.

И допълни: "От вчера има прогноза на големи американски банки, които се занимават с търговия на енергоресурси. Те предполагат, че на база на сегашното ниво на цените в този сектор - ще се увеличат в рамките на 4 до 6 месеца с около 30%. Това пряко влияе на транспорт, разбира се, и в България, и в Европа. Пряко влияе и на вноса на значителна част от стоките, които използваме. Така че, ако въпроса можем да го зададем като колко допълнително инфлация можем да очакваме в следващите 6 до 9 месеца в България, може би допълнително процент, процент и половина. Това не изглежда много, но понеже вече имаме голяма инфлация, всъщност е значително".

На въпрос възможно ли е да се сбъдне прогнозата за 4 лева за литър бензин у нас Дянков подчерта, че със сигурност ще се увеличат цените на горивата, и то почти веднага. "Защото този регион на Близки Изток, е основен производител и износител на петрол и за Европа. Този пазар се движи доста бързо. В рамките на месец-два се чувства вече увеличаване на цените. Именно там, според мен, ще поувстваме поскъпването веднага. Дали ще стигне до 4 лева бензина - това вече зависи какво ще е развитието на ситуацията в този район. А то не изглежда да е добро въобще", категоричен е Дянков.

По думите на бившия финансов министър България няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година, защото инфлацията у нас все още е висока. "Инфлацията ни към края на септември е 8,7 на сто, което е доста по-високо отколкото се предполагаше. Което означава, че правителството не изьпълнява един от петте си приоритета, а именно - намаляване на инфлацията. Да, можем да кажем, че инфлацията вече не е двуцифрена, но все още е дсериозна, на фона на останалата част на Европа, където инфлацията е средно около 5 процента", посочи той.

И допълни: "Да, на някакъв етап ще успеем да влезем в еврозоната. Но, няма да успеем да влезем през 2025 година. Всъщност ние Франкфурт трябва да убеждаме, не Брюксел. Трябва да убедим Европейската централна банка. Няма случай, в който държава да е минала метър, така да се каже, по някои от критериите. И за България това също няма да стане".

Дянков прогнозира, че страната ни ще влезе в еврозоната най-рано 2027 година, а "може би и 2028 година".