Два са основните инструменти на ЕК, които ще оказват помощ на стартъпите, каза днес еврокомисарят Мария Габриел във видеообръщение към участниците в Innowave preSummit 2021 - Varna Innovation Camp, предаде БТА. На събитието, което се провежда под мотото "Варна - град на знанието", присъства екип от Клуж-Напока. Румънският град се превръща в един от най-бързо развиващите се иновативни Европейски центрове.

Единият от инструментите на ЕК разполага с бюджет от три милиарда евро, като на него могат да разчитат стартъпи, които работят в областта на климата, храната, енергетиката, градската мобилност, дигитализацията, посочи Габриел. Парите, с които разполага другият, са 10 милиарда евро, като негова цел е да привлича и инвеститори в помощ на прохождащите бизнеси. На сериозна финансова подкрепа ще могат да разчитат и тези, които искат да изграждат регионални екосистеми от стартъпи, каза още Габриел. По думите й, процедурите по тази линия ще бъдат отворени до 26 октомври. Условието е да кандидатстват заедно партньори от поне три държави от ЕС.

Варна е първият български град със собствена стратегия за дигитализация на региона и план за действие към нея, посочи във видеообръщението си към участниците президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда форумът в крайморския град. Той допълни, че президентската институция работи точно за активно партньорство между бизнес, образование, местна и централна власт. По думите му, друга цел е образованието от ново поколение в подкрепа на икономическото развитие.

Акцентите в двудневния партньорски форум между Варна и Клуж-Напока са неформалното образование и метода за учене през целия живот, Европейски стартъп градове, дигиталната трансформация и бизнес среда, включително в сферата на туризма.