Няколко държавни ведомства в момента подготвят Закон за индустриалните зони. Целта е да се съкратят и облекчат процедурите за предприемачите, тъй като в момента се налага да изчакват с години.Това съобщи пред журналисти вицепремиера Томислав Дончев.

В индустриална зона "Раковски" отвори врати Център за професионално обучения "Тракия". Относно центъра той каза, че е необходимо да се привлече вниманието на младите хора към професионалното образование. 

Центърът е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона и в него ще се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа. Той бе открит освен в присъствието на вицепремиера, така също и на областният управител Здравко Димитров и кметовете на общини, които го подкрепят.

Центърът за професионално обучение "Тракия" е първият по рода си в страната, който се намира в и ще обслужва фирмите от индустриалната зона. По предварителни разчети в него ще се обучават над 600 души годишно, които ще могат да повишат професионалните си способности чрез супермодерно оборудване и висококвалифицирани преподаватели. Това каза ръководителят на образователната инфраструктура инж. Марко Иванов.

Центърът ще подпомага изграждането на знания и умения в областите пневматиката, вакум техниката и технологията, електроника и електротехника, електрически двигатели, индустриални контролери. Ще се обучават и в обслужването и проектирането на мехатронни системи със средна и висока степен на автоматизация, локално и отдалечено управление на индустриални процеси и ОВиК и други. Центърът за професионално обучение "Тракия" е създаден с финансовата подкрепа на ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Смисълът на този център е да подпомогне дуалното и професионално обучение и да е допълнителна връзка между бизнеса и хората, които искат да работят тази работа, добави заместник-кметът по образование в община Пловдив Стефан Стоянов.

След официалното откриване на центъра бе подписано споразумение между Тракия икономическа зона, седемте общини, които го подкрепят и шест професионални училища от областта.