Щатският долар поевтинява спрямо основните световни валути при намален обем на търговия, заради честванията на Деня на благодарността в Съединените щати, който е официален празник и пазарите не работят. Инвеститорите очакват новини от Европейската централна банка (EЦБ).

Ден преди това американската валута беше подкрепена от силни данни за националния пазар на труда, което увеличи вероятността от поддържане на строга парична политика (MCP) от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната).

Броят на американците, кандидатстващи за обезщетения за безработица за първи път е намалял с 24 хиляди миналата седмица до 209 хиляди общо, съобщи Министерството на труда на страната в сряда. Според ревизираните данни, седмица по-рано тази цифра е била 233 хиляди, а не 231 хиляди, както беше съобщено по-рано. Средно анализаторите очакваха спад до 225 хиляди от предварително обявеното ниво от предходната седмица, според Trading Economics.

В полза на поддържането на строга парична политика говорят и последните данни на Университета на Мичиган, според които инфлационните очаквания за средносрочен план (следващата година) сред американското население през този месец са се повишили до най-високите от нива от април 4.5% спрямо 4.2% през октомври прогнозите за инфлация в дългосрочен план (5 години) - до последно отчетените през 2011 г. 3.2% от 3%.

Индексът ICE Dollar, показващ динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.26%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се понижи с 0.21%.

Еврото се повиши спрямо долара с 0.24% до 1.0913 долара спрямо 1.0888 долара при затварянето на предишната сесия, когато еврото поскъпна с 0.23%. Инвеститорите очакват публикуването на протокола от последното заседанието на Европейската централна банка през октомври, което се очаква в четвъртък. Последните изявления на президента на ЕЦБ Кристин Лагард и члена на борда Вилерой де Галу потвърдиха постоянната позиция на ръководството на регулатора за поддържане на по-високи лихвени проценти за няколко тримесечия. Европейската централна банка (ЕЦБ) определи вчера референтен курс на еврото от 1.0911 долара за днес.

Обменният курс на паунда към долара се повиши с 0.16% до 1.2514 долара в сравнение с 1.2494 долара в края на търговията в сряда. Британската валута се задържа над границата от 1.25 долара, движейки се около най-високото си ниво от началото на септември, подпомогнат от представянето от министъра на финансите на Великобритания Джереми Хънт на есенната промяна на бюджета пред парламента. В обръщението си Хънт прогнозира спад на инфлацията до 2.8% до края на 2024 г., рязък контраст с оценката от март от 0.9%, което показва по-устойчива инфлационна тенденция. С поглед към 2025 г. инфлацията се очаква да достигне целта на Банката на Англия от 2%. Въпреки по-ранните прогнози за свиване от 0.2%, изглежда, че икономиката ще нарасне с 0.6% тази година, докато прогнозите за 2024 и 2025 г. претърпяха значителни ревизии надолу, като се очаква БВП да нарасне съответно с 0.7% и 1.4%, каза Хънт.

Стойността на долара спрямо йената се понижи с 0.40% до 148.94 йени спрямо 149.54 йени в края на предходната сесия.

Стоковите валути се повишиха, подкрепени от слабия долар. Австралийският и новозеландският долари, които се влияят и от търговията на двете страни с Китай, нараснаха съответно с 0.35% до 0.6564 щатски долара за един "канадец" и с 0.52% до 0.6052 американски долара за един новозеландски.

Другите две стокови валути - канадския долар и норвежката крона, които са силно зависими от петрола, въпреки спада на цената на фючърсите на суровината, поскъпват спрямо американския долар съответно с 0.11% до 1.3673 канадски долара за един американски и с 0.30% до 10.7240 норвежки крони за един щатски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NIMEX) преди да стартира реалната търговия, американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 0.67% до 76.58 долара за барел, а търгуваният предимно в Европа суров петрол Brent на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) загуби 0.77% до 81.33 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:00 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.

3e-news.net