Розовото масло няма да бъде класифицирано като химикал, запазва се досегашният регламент за етеричните масла и така интересите на българските производители на тази суровина ще бъдат защитени. Това решение е взето миналия петък - в последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

На 30 юни Комитетът на постоянните представители - КОРЕПЕР 1, е приел възраженията на България и още седем страни членки относно предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството при класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, което можеше да вкара розовото масло в графата на опасните химикали. Съветът е оставил сегашното положение и е изискал от Европейската комисия след четири години да представи нови анализи относно розовото масло.

Позицията в защита на производителите на етеричномаслени култури на България бе представена от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе на 26 и 27 юни в Люксембург. Тогава той заяви, че България настоява да се запази настоящият подход към класифицирането на етерични масла, за да продължи традиционното отглеждане на култури в ЕС, от които те се добиват, и да се запазят доходите на заетите в сектора земеделски производители и сезонни работници. Министър Вътев настоя да се изключат етеричните масла от концепцията за комплексни вещества, така че те да продължават да бъдат класифицирани по настоящите правила като вещества, а не като смеси.

Решението на Съвета на ЕС е позитивен напредък за производителите на натурални съставки за парфюмерия и козметика. Все още предстоят преговорите с Европейския парламент за договаряне на финалния текст на регламента.

Министър Вътев коментира, че постигнатото решение е постижение на цялото правителство, както и лично на премиера акад. Николай Денков.

Министър-председателят също категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседанието на Европейския съвет. По време на дебата по темата "Икономика" той посочи съществен пропуск в проекта на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), който поставя етеричните масла в графата на опасните химични смеси.

"Когато обсъждаме дали нещо е вредно, трябва да гледаме не само кое е веществото, а и каква е неговата концентрация. Именно от нея зависи дали веществото е опасно или не. В текста на регламента, който се представя, думата "концентрация" липсва", обясни преди дни пред журналисти в Брюксел акад. Николай Денков, който е учен в областта на химията и физикохимията.

Пред останалите лидери българският премиер определи подготвяния европейски регламент като злоупотреба с науката. Той изрично помоли председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран, защото "не е научен, какъвто трябва да бъде", и е получил разбиране от нейна страна.