Княжество Монако, заедно с Венецуела, бе добавено към т. нар. сив списък на "засилено наблюдение" от Работната група за финансово действие (Financial Action Task Force, FATF), предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е органът, който се бори срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

"По време на тази пленарна среща работната група добави Монако и Венецуела към списъка си с юрисдикции, подлежащи на засилено наблюдение", посочи международният орган в прессъобщение след среща в Сингапур.

Организацията идентифицира няколко области, в които Монако трябва да постигне напредък, особено по отношение на прането на пари и данъчните измами, извършени в чужбина, изземването на активи, придобити от престъпна дейност в чужбина, нивото на ресурсите, разпределени за магистратите, прилагането на ефективни и възпиращи санкции и увеличаването на изземване на имущество, за което се подозира, че произхожда от престъпна дейност.

Поставяйки Монако в този списък, работната група отчете и "значителния напредък", постигнат по някои аспекти на борбата срещу тероризма.

Още през януари 2023 г. княжеството беше посочено от Комитета MONEYVAL (Комитет на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа), който призова за "фундаментални подобрения за засилване на ефективността на надзора, разследванията и съдебните преследвания по въпросите на прането на пари и конфискацията на приходите на престъпността и по въпросите на финансирането на тероризма".

Оттогава Националният съвет (парламента) на Княжество Монако прие девет нови закона за 16 месеца, последният през март, за да укрепи по същество Монегаският орган за финансова сигурност - (AMSF) и правния арсенал за борба с прането на пари.

Няколко местни източника обаче посочват трудността при незабавното прилагане на тези мерки и по-специално поради трудността при укрепването на екипите с квалифициран персонал от региона.

Монако вече беше включено в сивия списък на данъчните убежища на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през април 2009 г., но бе изваден от него през септември същата година, след като стартира голяма операция за прозрачност, която доведе до споразумения за данъчно сътрудничество с десетки държави през следващите години.

Работната група за финансово действие определи общо три държави, чиито мерки за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма са изложени на висок риск (черен списък) и 21 страни, които подлежат на засилено наблюдение (сив списък).

България е една от страните, включена в "сивия списък" от октомври миналата година.

Групата е със седалище в централата на ОИСР в Париж, но двете организации са разделени.