До десет дни чакаме Европейският съюз да реши какви ще са мерките за борба с инфлацията, каза в Народното събрание министърът на финансите Асен Василев по време на редовния блиц контрол. 

В момента работим с колегите от ЕС, за да намерим общо решение за данъчните ставки. България е предложила да се намалят наполовина нивата на акциза на горивата, каза министърът.

В рамките на 7-10 дни ще бъде изработена обща инфлационна рамка на ЕС и ще след това ще се разработи български антикризисен пакет, допълни Василев.

Вчера той предупреди, че високата инфлация не е временно явление и коментира, че по тази причина правителството обсъжда нов пакет от антикризисни мерки, които ще бъдат приложени още преди предвидената актуализация на бюджета през лятото.

Освен него в блиц контрола участват също вицепремиерите Борислав Сандов и Гроздан Караджов, министрите Георги Гьоков, Драгомир Заков, Надежда Йорданова, Атанас Атанасов, Николай Събев, Божидар Божанов, Александър Николов, Бойко Рашков и Радостин Василев.