Автомобилите изхвърлят много повече амоняк във въздуха, отколкото се смяташе преди, сочат данните от ново американско проучване. Резултатите от изследването, направено по време на въведените ограничения заради коронавирусната инфекция I публикуванo в изданието Environmental Science & Technology Letters, се оказаха изненадващи дори за учените от университета на Колорадо в Боулдър, предаде БТА.

Амонякът е често срещан замърсител на въздуха и е сред основните причини за белодробни и сърдечни заболявания, особено в големите градове.

"Винаги е било сложно да отделим концентрацията на амоняк в резултат на пътното движение от количеството, отделяно от източници като селското стопанство," обяснява проф. Дейвън Хензе, който е съавтор на проучването. Ограниченията, наложени заради COVID-19, дават на изследователите възможност за нови анализи.

Екипът проучва данни от окръг Лос Анджелис, където се наблюдава 24% намаляване на движението по пътищата по време на локдауна заради пандемията през март 2020 г.

Изследователите използват сателитни снимки, за да измерят нивата на концентрация на амоняк във въздуха над Лос Анджелис преди и по време на ограничителните мерки. Така те стигат до заключението, че на превозните средства се дължат от 60% до 95% от отделяния във въздуха на града амоняк.

Според изчисленията на щатските и националните регулатори автомобилите допринасят за по-малко от 25% от замърсяването на въздуха с амоняк.

"Нашите оценки за отделяните емисии амоняк от превозните средства са по-високи от тези на федералните и щатските власти", каза Хансен Као, която е ръководител на проучването.

Според нея превозните средства могат да бъдат основен източник на емисиите амоняк в градската среда, които ежегодно водят до около 15 хиляди преждевременни смъртни случаи само в САЩ. Данните от последното проучване обаче дават основание да се смята, че броят им е по-висок.

3e-news.net