Реалистично е до 3,5 години да има магистрала от София до Велико Търново, обяви тази сутрин пред bTV министърът на регионалното развитие Николай Нанков. До 2024 очакваме цялата автомагистрала "Хемус" да е готова, уточни той.

За изграждането на магистрала между Русе и Велико Търново се чака решение на върховния Административен съд (ВАС) на 21септември, каза министърът на регионалното развитие. Ако на 21 септември решението на съда е в полза на АПИ, стартираме процедурите и за автомагистрала Русе - Велико Търново, като очакваме строителството да свърши 2022 - 2023 г., допълни той.

По думите на Нанков строителството е бързо и качествено, но проблемът е в процедурите, докато се стигне до него.

Догодина започва процедурата за тунел под Шипка, обяви още Нанков. "Този тунел ще е най-дългият в страната - 3 километра и 200 метра. Има много голям интерес от страна на чуждестранни компании и инвеститори за това строителство. Дори и да не се стигне до чужди инвестиции, държавата ще отпусне средства за строежа на този тунел", обяви министърът.

Според него е рано да се говори за тунел под Петрохан, където тепърва ще се прави предпроектно проучване. Той напомни, че проучванията за тунел под Шипка са започнали преди 15 години.

За тол системата и винетките Нанков каза, че от януари следващата година влизат в сила електронните винетки. За камионите се въвежда тол-такса на база изминато разстояние. Хартиените винетки ще важат, докато им изтече срокът.

"За леки коли ще има уикенд винетка - цената и срокът, за който ще важи, е въпрос на дискусия. Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили", коментира министърът.

В същото време голям скандал избухна в НС, поради отсъствието на Нанков в пленарна зала при приемането на важен законопроект. 

ПГ на "БСП за България" призова министъра на регионалното развитие Николай Нанков да присъства на дебатите по Закона за пътищата. Призивът направи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев в началото на днешното пленарно заседание.

"Имаме много въпроси към него. Вчера той наговори куп неистини. Считам, че министърът е този, който трябва да обясни каква е политиката и как ще постигне заложените в програмата на ГЕРБ цели", каза още Стойнев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че ще се свърже с министър Николай Нанков и ще информира парламента. По думите ѝ той е в във Велико Търново.