От общо 900 основни градове в света, близо две трети (586) ще изпитат забавяне на икономиката през 2020-2021 година главно заради ситуацията в световната търговия, сочи проучване на Оксфорд икономикс (Oxford Economics), цитирано от Франс прес и БТА.

От десетте най-големи градове по света по брутен вътрешен продукт (БВП) единствено Лондон ще направи изключение, тъй като там се очаква ускоряване на растежа (+2,1 на сто през 2020-2021 година спрямо 1,5 на сто през 2018-2019 година).

Икономическият растеж на Париж ще се забави с 0,2 процентни пункта до 1,7 на сто.

Ню Йорк също няма да се изплъзне от тенденцията, с очакван растеж от 1,8 на сто спрямо 2,2 на сто през предходния период.

Основната причина съвсем ясно се корени в забавянето на световната търговия, посочват авторите на проучването, изтъквайки, че в много градове има големи производствени сектори.

В някои случаи забавянето е по-отчетливо на градско равнище, отколкото в страната, когато даден производствен сектор има голям дял в общинската икономика.

Икономистите дават пример с Барселона, където производственият сектор е 19 процента от местната икономика. В тайванската столица Тайпе този сектор достига цели 23 на сто от икономиката на града.

Но забавянето в производствения сектор не обяснява всичко.

Забавянето на световната икономика засяга по-специално и търсенето на услуги, пътувания и застраховки, които обикновено са съсредоточени в градовете. Освен това има и непряко отражение от забавянето върху потребителските разходи в резултат на понижение на заплатите и увеличение на заетостта.

Затрудненията в производствения сектор не се обясняват единствено с търговското напрежение между САЩ и техните партньори, което отслабва търговския оборот в света.

В Европа някои градове с големи автомобилостроителни заводи продължават да усещат ефекта от въвеждането през 2018 година на нови норми против замърсяването на околната среда. Те трябва да се адаптират и към промяната на търсенето, тъй като потребителите се насочват все по-често към електрически или хибридни автомобили.

В Латинска Америка политическите сътресения оказват натиск върху икономиката на градовете.

Според проучването Сан Хосе в Силициевата долина в САЩ може да се окаже градът с най-голямо забавяне на икономиката.

В Азия растежът на китайските градове също ще се забави, докато индийските градове са в пълен подем. Хошимин и Пном Пен могат да станат сред най-разрастващите се икономически градове през следващите две години.

До 2035 година азиатските градове като цяло ще са изпреварили северноамериканските и европейските градове, заключават икономистите. Четири китайски града ще влязат в топ 10, но Ню Йорк, Токио, Лос Анджелис и Лондон ще останат най-големи в света по БВП.