В края на месеца сметките на потребителите за парно ще са в пъти по-ниски в сравнение с това, което ще платят гражданите, които се отопляват с електричество, заяви  директорът на Топлофикация Бургас инж. Христин Илиев. В интервю пред Dir.bg той сподели своето мнение за възможните последици от COVID 19 върху енергийния сектор в България, както и за конкретните мерки на дружеството за неразпространение на заразата.

- Инж. Илиев, смятате ли, че в ситуация на извънредно положение хората осъзнават предимствата на централното отопление?

- Надявам се. Кризата, която настъпи кара хората да преоткриват предимства на нещата, които иначе не оценяваме толкова. Разбираме, че здравето наистина е най-важно, колко е важно семейството и приятелите и много други малки неща от ежедневието, на които сме забравили да обръщаме внимание. Ето такова "малко" нещо, което  считаме за даденост е и това, с което се занимаваме ние - хората, да имат парно и топла вода. В нормалния ритъм на живот и в този по време на извънредно положение една Топлофикация осигурява поне четири много важни неща. Първо - топлина, второ - топла вода, за да поддържаме висока лична хигиена.Трето - пести време. И четвърто, но изключително важно, особено при тази икономическа криза, която се задава - пести пари.

На човек не му се  налага да мисли за закупуването, прибирането и съхранението на горива за локални печки или котли. Това отнема време и усилия. Давам ви пример, който е част от реалния живот на всеки един от нас.

В края на месеца сметките на потребителите за парно ще са в пъти по-ниски в сравнение с това, което ще платят гражданите, които се отопляват с електричество. Мога да дам пример, че през следващия месец абонатите ни могат да очакват с близо 16 % по-ниски сметки. Ние сме социално-отговорни и не искаме да натоварваме семейния бюджет, а напротив.

Дори и от екологичен аспект централното отопление е по-чисто и при него не се отделят толкова вредни емисии, колкото при използването на печка на твърдо гориво. Нашите инсталации са така пригодени, че екологичните рискове са сведени до минимум. В политиката ни сме заложили именно на преориентиране към по-екологични енергийни източници и ефективно използване на енергията.

В топлофикационните дружества извършваме постоянен мониторинг на въздействието върху околната среда, докато при комините на къщата това не може това да стане. Отделно ние работим на природен газ. Той е едно от най-екологично горива.

- Нека разясним на клиентите Ви как могат да си платят сметките в условията на извънредно положение?

- Предвид извънредната обстановка препоръчваме на клиентите си да се възползват от няколко начина за безкасово плащане - по банков път чрез директен дебит, платежно нареждане или банкомат, по интернет чрез системите на Транскарт или ePay.bg, или директно през сайта на системата. Тези варианти са напълно сигурни.

За нашите клиенти, които искат да платят кеш, остават на разположение трите ни каси. Там те ще бъдат обслужени всеки работен ден от 10:00 ч. до 18:00 ч. При посещение в касовите ни салони, стриктно трябва да спазват мерките за ограничаване възможността от заразяване с вируса.  Ще дам пример, в центровете ни допускаме само по един човек. По-възрастните хора ще бъдат обслужени с приоритет.

В този момент всеки един от нас трябва да покаже, че е дисциплиниран. Вярвам, че с обществена солидарност и социална отговорност ще успеем да излезем от положението, в което се намираме.

- Как се прави отчитането? Абонатите на другите топлофикации минаха на самоточет.

- Абонатите на Топлофикация Бургас също ще правят засичания сами. Необходимо е да изпратят получените данни по телефон към търговеца за дялово разпределение.

С цел по-голяма безопасност и ограничаване възможността от разпространение на вируса, сме преустановили посещенията на инкасаторите. Надявам се тази информация да стигне до всички, защото често получаваме информация, че различни лица се представят за наши служители.

Ако ми позволите, искам да обърна внимание, че по мейла или по телефон, винаги може да ни потърсите, ако получите обаждане или бележка, която на пръв поглед бива свързвана с дейността ни.

Искам да се присъединя и към призива на органите на реда, хората да не се доверяват на обаждания с цел искане на пари без значение от кой или по какъв повод. На единния телефонен номер 112 единствено всеки може да получи информация.

- От това, което казвате, при вас сте обърнали сериозно внимание на алтернативния начин за комуникация. Новите технологии са залегнали в работата ви с потребителите. Установявате устойчиви практики и работещи модели.  Трудно ли ви беше през всички тези години?

- Не е лесно, защото преди години първата мисъл на човек, като чуе Топлофикация, е че някой иска да му вземе парите. Нека си говорим честно. През годините, надявам се, да сме успели да покажем, че ние не само доставяме парно и топла вода, а и се фокусираме в иновативни и екологични направления. Работим постъпателно и в дълбочина, без да се разпиляваме в множество различни посоки. Нашата цел е да предоставяме най-добрите услуги на абонатите ни и те да са на достъпни цени. Пред нас непрекъснато се появяват нови предизвикателства, които не ни отказват, а напротив - мотивират ни. Работим, за да се развиваме постоянно и да сме предприятие, което е на европейско ниво.  

- Какво ще бъде отражението върху сектора Ви след  приключване на пандемията от COVID 19?

- Няма съмнение, че ще има отражение и то в негативен план. Енергетиката няма да е по-малко засегната от останалите сектори в икономиката. Важното е да успеем на време да минимизираме последиците. Енергийният сектор е свързан с националната сигурност. За това е и апелът от Министерството на енергетиката всички - да плащаме сметките си навреме. Само така предприятията ще имат шанс да запазят стабилност. Това е добре и за крайният потребител, защото всяко едно натрупване, накрая ни излиза много по-скъпо.

- В края на разговора ни, бихте ли ми казали, кои са Вашите уроци от тази ситуация?

- Винаги трябва да имаме план Б за подобни форсмажорни обстоятелства. Независимо от всичко е важно да можем да се адаптираме според ситуацията, за да успеем да продължим да гарантираме енергийната сигурност на нашия град и регион.