За девета поредна седмица (4 - 8 юли) храните по стоковите тържища в страната поевтиняват, като спадът на цените продължава да се забавя. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 8 юли е 2.030 пункта, спрямо 2.032 пункта към 1 юли или седмично поевтиняване с 0.09%.

Световните цени на храните спадат

Така вече трети пореден месец храните на едро поевтиняват, което съвпада със световната тенденция, според данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), които бяха обявени в петък.

От тях става ясно, че световните цени на храните са се понижили за трети пореден месец през юни, но са останали близо до отчетените през март рекордно високи равнища. Това, според пазарни наблюдатели, е сигнал за предстоящо забавяне на инфлационния ръст, тъй като след енергийните, цените на храните са вторите по тежест в инфлационните индекси. Индикаторът на FAO, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище 154.2 пункта спрямо преразгледани нагоре 157.9 пункта за май.

Засега това очакване за намаляване на инфлационния натиск в България не се оправдава, защото инфлацията, измерена от НСИ, постоянно нараства за последните месеци: през април и май беше съответно 14.4% и 15.6% на годишна база, а за юни все още не е обявена. Но най-вероятно ще продължи да се покачва, защото предварителните данни на "Евростат" за инфлацията през юни за еврозоната показват нов скок с 8.6% от 8.1 на сто през май.

Как се движеха цени на едро в България през последните девет седмици

Както отбелязахме през отминалата седмица цените на едро спаднаха минимално, само с 0.09 на сто. Предишната седмица (27 юни - 1 юли) понижението на цените на едро в България е с 0.34 на сто, а преди това (20-24 юни) е отчетен спад с 1.54 на сто, докато в средата на миналия месец (13-17 юни) цените на едро са спаднали с 1.89 на сто, което показва, че поевтиняването се забавя четвърта поредна седмица.

В началото на юни (6 - 10 юни) цените на едро са се понижили с 0.52%, а през първата седмицата на миналия месец (30 май- 3 юни) храните по стоковите тържища са поевтинели с 2.12 на сто.

Първото от деветте поредни седмици на понижение беше в края на май (23-27), когато цените са се понижили с 0.27 на сто, а последното повишение, за 26-та поредна седмица, е регистрирано в периода 3-5 май (+0.58%). Така за девета поредни седмици от 9 май до 8 юли храните по стоковите борси и тържищата са спаднали общо с 8.64 на сто.

Месечна равносметка

През целия месец юни храните на едро са поевтинели с 6.18 на сто, след като преди това през май беше регистриран спад с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените през 2022 година, с 0.65%. Общо от началото на годината до 8 юли цените на храните на едро са се повишили с 14.11 на сто.

На годишна база, спрямо 1 юли 2021 година, ИТЦ е нараснал с 35.88% (от 1.494 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 15 са поевтинели, 4 са без промяна в цената и 17 са поскъпнали.

От млечните и месните храни и варивата най-много е поевтиняло пакетчето масло 125 грама, а най-много е поскъпнал оризът; при плодовете най-много са спаднали цените на едро на ябълките, а са поскъпнали само черешите; при зеленчуците най-много е поевтинял зеленият пипер, а най-много са поскъпнали зелените салати и доматите от внос.

3e-news.net

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

Ценовата ножица е продължила да се разтваря за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 8.70 лева при кравето сирене (от 6.60 лв./кг в Сливен до 15.30 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.59 лева (от 13.15 лв./кг в Благоевград до 17.74 лв./кг в София), 3.90 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.10 лв./кг във Варна до 8.00 лв./кг в Силистра), при каймата смес разликата е 3.80 лева (от 5.80 лв./кг до 9.60 лв./кг в София), 1.60 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 4.30 лв./литъра в Пловдив до 5.90 лв./литъра в София), при ориза разликата е 1.50 лева (от 2.00 лв./кг в Стара Загора до 3.50 лв./кг в Кърджали и София), 1.40 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.95 лв./кг във Велико Търново до 2.35 лв./кг в Пловдив), при захарта разликата е 1.25 лева (от 1.65 лв./кг в Бургас до 2.90 лв./кг в София), 1.20 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в София до 3.50 лв./кг в Кърджали) и при яйцата разликата е 0.10 лева (от 0.23 лв./броя в Добрич, Пловдив и Ямбол до 0.33 лв./броя в Кърджали).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 5, без промяна в цената са 3 продукта и поскъпналите са 12, като трендът е в нормални граници - от минус 2.9% до плюс 1.8 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поевтиняло пакетчето масло 125 грама (-2.9% до 2.66 лв./брой), следвано от брашното тип 500 (-1.4% до 1.43 лв./кг), лещата (-0.8% до 3.64 лв./кг), трайния варено-пушен салам (-0.8% до 10.55 лв./кг) и малотрайните колбаси (-0.5% до 6.11 лв./кг). Без промяна в цената са захарта (2.20 лв./кг), яйцата (0.27 лв./броя) и маргарина в кутия 0.5 кг (2.84 лв./броя).

Най-много е поскъпнал оризът (+1.8% до 2.80 лв./кг), следван от замразеното пиле (+1.7% до 5.95 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.0% до 4.83 лв./кг),( зрелия фасул (+0.8% до 3.92 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.8% до 5.27 лв./литъра), прясното мляко, 3% масленост (+0.5% до 2.15 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.3% до 15.55 лв./кг) и кравето сирене (+0.2% до 10.05 лв./кг).

Снимка: ДКСБТ

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 6 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.40 лева), кравето сирене (+3.07 лева), слънчогледовото олио (+2.10 лева), варено-пушения салам (1.68 лева), замразеното пиле (1.69 лева) и лещата (1.20 лева).

При зеленчуците

на седмична база поевтинелите са повече от поскъпналите, като за тази група храни трендът е много широк за този сезон - от минус 14.5% до плюс 7.3 на сто. Най-много е поевтинял зеленият пипер (-14.5% до 2.35 лв./кг), следван от зелето (-6.5% до 0.86 лв./кг), картофите (-6.3% до 1.05 лв./кг), репите (-5.9% до 0.80 лв./връзката), зрелия чесън (-3.3% до 4.11 лв./кг) и зрелия кромид лук (-1.6% до 1.08 лв./кг). Без промяна в цената са оранжерийните краставици (1.61 лв./кг).

Най-много са нараснали цените на едро на зелената салата (+7.3% до 0.88 лв./броя), следвана от доматите от внос (+3.6% до 2.04 лв./кг), оранжерийните домати (+2.2% до 2.28 лв./кг), морковите (+0.9% до 1.08 лв./кг).

Снимка: ДКСБТ

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, като най-голяма е разликата на цените при зеления пипер (0.93 лева), следван от оранжерийните домати (0.57 лева), картофите (0.42 лева) и зрелия кромид лук (0.42 лева).

При плодовете

наблюдавани от ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е също в широки граници - от минус 8.1% до плюс 1.6 на сто.

Най-много са поевтинели ябълките (-8.4% до 1.31 лв./кг), следвани от кайсиите (-8.1% до 2.17 лв./кг), лимоните (-1.8% до 2.77 лв./кг) и бананите (-0.8% до 2.51 лв./кг). От наблюдаваните от ДКСБТ плодове поскъпнали са само черешите (+1.6% до 2.58 лв./кг).

Снимка: ДКСБТ

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година ябълките и кайсиите са били по-евтини.

Още по темата на 3е-news