Децата в Германия получават по-малко джобни пари, отколкото преди, но потреблението не е засегнато, съобщи ДПА, като се позова на проучване, поръчано от шест издатели на списания.

Средно за месец германчетата са получавали 20,52 евро джобни, когато е направено проучването през пролетта. Това е с около 4 евро по-малко, отколкото преди 2 години.

Авторите на проучването са на мнение, че родителите всъщност плащат все повече за договори за мобилни телефони и онлайн покупки, което покрива намалението на парите в брой, давани на децата във възрастовата група между четири и 13 години.

Малте Рикен от издателската къща "Цайт" предполага, че родителите финансират свалянето на филми и компютърни игри.

Спестяването не е приоритет - 80 процента от децата харчат парите си незабавно, главно за сладки неща, но някои също и за списания.

Проучването установява, че голяма част от децата гледат филми и сериали по телевизията, а стрийминг услугите по интернет набират популярност.

По-големите деца използват все повече платформи като Спотифай (Spotify) и ЮТюб (YouTube), като често ползват абонамента на родителите си.

Общуването с връстниците им става все повече по дигитален път. Около 70 процента от децата на възраст между 6 и 13 години казват, че пишат текстови съобщения, 55 процента използват УотсАп (WhatsApp), а 13 процента Инстаграм (Instagram). Като цяло 90 процента от децата телефонират на приятелите си все още по традиционния начин.

Проучването установява, че много деца постигат баланс между дигиталния и реалния свят. Семейните дейности и играта навън остават популярни според Рикен