Премиерът Николай Денков обеща на общините правителството да не ги дели на партиен принцип, а финансовият министър Асен Василев - сами да решават дали да вдигат данъците. Двамата участваха във форум "Общините перспектива 2027" (Правителство, местна власт, бизнес), организиран от "24 часа". 

"Правителството никога не си е и помисляло да дели по някакъв партиен принцип, няма и да го прави", каза премиерът и посочи, че от страна на изпълнителната власт има "напълно партньорски подход".

"Мислиш дългосрочно според това коя е водещата идея, без значение кой ще я реализира", каза премиерът. Той честити победата на новите кметове и отбеляза, че има хора с опит, с амбиции, които ще внесат нови идеи.

"Когато ме питат защо зарязахте академичната си кариера и влязохте в една не особено приветлива среда - политическа, отговорът ми винаги е кратък и ясен: "Защото искаме да направим България една нормална европейска държава, която да бъде едно от най-хубавите места за живеене", посочи премиерът.

Относно децентрализацията акад. Денков заяви, че за всеки, който не се е занимавал с темата, звучи много просто. "Оставяте 20% от данъците, които се внасят в отделната община и всичко е наред, има децентрализация, но много проста сметка показва, че това би било катастрофално за повечето от общините в България, защото някои от тях имат естествени предимства и идеята за това да има празпределение позволява да търсим онази кохезия, която би трябвало да вдигне качеството на живот на всички граждани, коментира Денков.

Според премиера не е достатъчно наличието на финансови средства. По думите му решенията трябва да са прозрачни и мотивирани. "Това, което образованието много ясно показва, е че да сложите средства не е достатъчно. Средства в образованието се влагат, но качеството не се вижда да се вдига", каза акад. Денков. По думите му образованието има болезнена нужда от няколко реформи.

Финансовият министър Асен Василев пък каза, че преотстъпването на част от данъка за физическите лица на общините не може да е с еднакъв процент за всички.

"Ако просто върнем обратно два от 10-те процента на местната власт, ще се получи отваряне на огромна ножица между тях. Средната заплата в София е 2700 лв., а в страната е 2000, но има общини, където тя е близко до минималната или около 1000 лв. Ако просто въведем автоматично един процент в местната хазна, ще продължи тенденцията хората да идват в София, която като община ще получава и огромни пари, а малките няма да могат да наваксат", обясни той. 

Данък сгради и такса смет ще могат да се вдигат на всеки две години, ако имотите в съответната община са поскъпнали за това време с над 10%. Това означава, че ако сега за апартамент в София в широкия център данъкът е 350 лв., а цените на имотите за 2 г. са се вдигнали с над 10%, то данъчната оценка ще се актуализира със съответното изменение в цената, отчетена от НСИ.

"Много е важно да не лъжем. Данъчните оценки трябва да са реални, а не отпреди 16 години. Тази промяна не означава, че данъците ще се вдигат, а че общините сами ще могат да преценят дали на тяхна база ще могат да вдигат промилите", посочи финансовият министър.

"Много е важно да стъпим към реалните цени, ако говорим за изсветляване, а не измислени от 16 г. оценки. Това не вменява на кметовете да вдигнат данъците. Ние сме техническият вносител на това предложение. Ако искаме да вършим правилните неща, не трябва да се влияем от това как ще реагират камерите", обясни Василев.

В разговора участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. "Разговорът за инфраструктура ще започна метафорично - за духовната инфраструктура. Илюзия е, че е необходимо да градим мостове между изпълнителна и местна власт, или между отделните политически сили. Илюзия е тяхната липса. Малко като във филма за Индиана Джоунс е - ако хвърлиш пясък, ще видиш, че има мост", каза той на представителите на местната власт.

Министрите Асен Василев и Андрей Цеков

Снимка: БТА

"Провел съм над 300 среща, включително с НСОРБ. Установяваме, че имаме единодушие по над 95% от темите. В този смисъл е лесно да се планира, да се прави капиталово бюджетиране. Общините са жизнените органи на регионалното развитие, а артериите са пътната инфраструктура. За съжаление, ние доста сме ги занемарили и това е факт в следствие на това, че трябваше да наваксваме едно чувствително икономическо изоставане, което не ни позволяваше да инвестираме", отбеляза още регионалният министър.

В началото на форума във видеообръщение еврокомисарят Илиана Иванова заяви, че местната власт е най-близо до хората, затова Европейската комисия цени диалога с европейските общности. Тя отбеляза, че значителна част от европейското финансиране е посветена на регионалното развитие и сближаването. Тези пари ще подкрепят икономическото, социалното сближаване и проектите на ЕС, посочи Иванова.