Денят на жената предприемач се празнува от Обединените нации, Камарата на представителите в САЩ и в 144 държави и 65 университета в световен мащаб. Организацията има над 300 посланици на каузата по целия свят, а в някои кметства в САЩ и е признат за официален празник. Основната мисия на "Денят на жената предприемач" е дамите и младите момичета да получат нужната подкрепа, знания и вдъхновение, което да ги подпомогне да се превърнат в лидерите, от които имаме нужда и примерът, който някой ден децата ни биха следвали. Същевременно подкрепата на социално значими каузи, с които да показват позицията си в обществото също е ключова за дамите, които се обединяват на този ден.

Източник: Асоциацията на жените предприемачи „Селена“

Темата на тазгодишното издание на "Денят на жената предприемач" в България беше "Вдъхновение без ограничения" , защото за да се развива успешно всяка една дама, тя се нуждае да бъде обградена от съмишленички и да има пълната свобода да твори независимо от предизвикателните събития, които се случват в световен и национален мащаб. Събитието беше проведено под формата на онлайн уебинар,който беше безплатен с предварителна регистрация. Всеки един регистриран получи подарък - кафе ритуал, който да може да изпълни по време на онлайн събитието. Изненадата беше доставена от персонални куриери. Този подарък беше създаден от дами, членове на Асоциацията, които обединиха усилия, за да го създадат.

Интересът към събитието беше изключително голям, а обратната връзка, споделена от участниците, може да говори само за изключителната отдаденост на Асоциацията на жените предприемачи "Селена" и за тяхното желание да бъдат пример и да подпомагат на другите дами в бизнеса да открият своето вдъхновение, за да постигнат успех както в професионалния си живот, така и в личния.

Събитието беше открито с вдъхновяващата реч на Славянка Стойкова - управител на Трейдингбулг ООД - вносител на професионална козметика Skeyndor и посланик на събитието "Ден на жената предприемач. Водещ на "Денят на жената приемач" 2021 в България беше Сандра Петрова, която успя да внесе радост със своя магичен глас, изпявайки няколко песни по време на целия уебинар.

Източник: Асоциацията на жените предприемачи „Селена“

На събитието бяха проведени две дискусии на теми: "Как да останем вдъхновени в тези динамични времена" и "Рецепта за успех и вдъхновение". Модератор на първата дискусия беше Виолета Мачева - собственик и управител на Magic Outdoor и на Magic Indoor. Другите участници на дискусията бяха - Боряна Герасимова, основател на Re:Gena; Милица Зикатанова - собственик второ поколение на Винарска изба "Вила Мелник"; Светлана Сотирова - творчески директор и създател на шоколади Бернард; Красимира Ангелова - собственик и създател на TECHNOARENA. Във втората дискусия взеха участие още: Христина Станева - Изпълнителен директор на Софийската опера, Ваня Ананиева - собственик на езикови училища Интелект, Радослава Минчева - собственик на сладкарници НЕДЕЛЯ, Светлана Проданова - национален директор BNI България, Детелина Смилкова - Главен Оперативен Директор МБАЛ. Модератор на дискусията пък беше Десислава Авджиева - собственик и управител на рекламната агенция Alternative Advertising. В допълнение Емилия Василева от Functional Bodies успя да покаже нагледно на гостите на събитието как да останат лесно във форма, изпълнявайки лесни упражнения вкъщи. В програмата на събитието се включиха още много вдъхновяващи дами, които споделиха как постигат баланс между личния и професионалния си живот без да губят пламъка на вдъхновението, който ги подтиква да се борят с предизвикателствата. На "Денят на жената предприемач" 2021 в България участниците на събитието взеха участие в два нетуъркинга, които се проведоха в интерактивна онлайн платформа.

Източник: Асоциацията на жените предприемачи „Селена“

В България "Денят на жената предприемач" е честван за първи път през 2018 година в офлайн среда, където вземат участие над 150 дами предприемачи от различни сфери на бизнеса в България. Тази година форматът на събитието бе изменен предвид ситуацията, в която се намира страната и стремежът за опазване на най-важният ресурс, който всеки един човек има - здравето.

Събитието, посветено на жената предприемач, е организирано от Асоциацията на жените предприемачи в България "Селена", която се стреми да създаде взаимни професионални отношения между български и международни специалисти и да дава възможност на бизнеса да излиза зад граница, но това да не води до напускане на страната. Лицензът за организиране на този ден за България е поверено в ръцете на Асоциацията. Това също така е първата организация по рода си за подпомагане на жените в бизнеса, която има за цел да подкрепи женската предприемчивост на дамите в България. От Асоциацията дори са си поставили за цел "Денят на жената предприемач" да се превърне в национален празник с различни каузи. Тази година в седмицата на своя празник, Асоциацията пусна свой продукт кафе, а част от стойността му ще подпомогне на каузата на Фондация "За нашите деца", защото една от основните мисии жените е да мислят за бъдещето на нацията, а именно за децата.

Източник: Асоциацията на жените предприемачи „Селена“

Повече информация за събитието можете да намерите на официалната страница на инициативата: Women's Entrepreneurship Day