Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи рекордните 4,7 трилиона долара за федералния бюджет за 2020 година при заложен бюджетен дефицит от над 1 трилион долара, разчитайки на оптимистичен растеж, предаде Асошиейтед прес. Тръмп разчита, че вътрешни преразпределения и сериозните съкращения ще позволят бъдещите разходи да се балансират през следващите 15 години.

Тръмп поднови битката си с Конгреса за стената по границата с Мексико и иска над 8 милиарда долара за нея. Той настоява и за увеличаване на военните разходи. Наред с тези мерки той прави значителни съкращения в областта на здравеопазването и програмите за икономическа помощ за бедните, на които не само демократите, а дори и някои републиканци, се противопоставят.

Тръмп нарече проектобюджета си смела следваща стъпка към "икономическо чудо", което народът ще преживее.

Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси окачестви предложените от него съкращения като "жестоки и недалновидни (...) пътна карта към по-болна и по-слаба Америка".

Президентските бюджети обикновено се разглеждат като пожелателен проект и рядко се превръщат в реално гласувана и прилагана политика, отбелязва Асошиейтед прес. Предложението на Тръмп за новата финансова година, която започва на 1 октомври, води до открит конфликт с Конгреса по приоритетите, особено след като той отново настоя за пари, с които да се построи граничната стена между САЩ и Мексико.

Администрацията на Тръмп залага на бюджетен дефицит, който да стигне до 1,1 трилиона долара през финансовата 2020 година и той е най-високият от десетилетие. Тръмп очаква стабилен растеж, включително и благодарение на данъчните облекчения, предложени от републиканците, които той иска да станат постоянни, за да се намали дефицитът. Някои икономисти обаче твърдят, че положителният ефект от тях намалява и прогнозират по-бавен икономически растеж през следващите години. Държавният дълг е 22 трилиона долара.

Дори ако бъдат приети предложенията на американския президент, то бюджетът на Тръмп няма да постигне баланс между приходите и разходите дори за десетилетие и половина, а какво остава за традиционната прогноза това да се случи за 10 години.

Предложеният вчера от Тръмп проектобюджет ще намали финансирането за американското министерство на образованието с над 10 процента, съобщи Ройтерс

Планът, озаглавен "Бюджет за по-добра Америка: Спазени обещания. Първо данъкоплатците", предвижда 62 милиарда долара за министерство на образованието, което е с 7,1 милиарда долара по-малко, отколкото през финансовата 2019 година.

Проектобюджетът премахва субсидирането на студентския дълг, при който не се начисляват лихви по заемите, докато кредитополучателите все още учат или имат икономически трудности. Той предвижда също така намаляване на плановете за погасяване за кредитополучателите, както и премахването на популярната програма за опрощаване на заема за обществени услуги.