Камарата на представителите на американския Конгрес прие плана на демократите за мерки за стимулиране на растежа на националната икономика в условията на пандемията в размер на 2,2 трилиона долара, предадоха световните агенции. В подкрепа на плана се обявиха 214 членове на Камарата, а против - 207.

Законопроектът, съдържащ плана, обаче е критикуван от републиканците и в този му вид няма шанс да бъде одобрен в Сената, контролиран от Републиканската партия.

Според републиканците планът ще излезе прекалено скъп, въпреки че демократите намалиха сумата по него с над трилион долара от май насам.

Екипът на президента Доналд Тръмп бе предложил план в размер на 1,6 трилиона долара за стимулиране на растежа на икономиката, а Белият дом беше отхвърлил плана на демократите за 2,2 трилиона долара като несериозен.

Конгресът и Белият дом одобриха по-рано през годината над 3 трилиона долара мерки срещу коронавирусната пандемия и последиците от нея, но финансовият министър Стивън Мнучин, както и конгресмени от двата политически лагера изтъкнаха, че са нужни още икономически стимули.

Този нов план осигурява абсолютно необходимите средства за защита на живота, доходите и нашата демокрация през идните месеци, написа до парламентарната си група председателката на групата на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Това е плен предложение към републиканците, за да се справим със здравната и икономическа криза в страната ни, подчерта Пелоси.

Как се стигна до този нов план и до гласуването му

Демократите бяха одобрили през май в Камарата на представителите, където те имат мнозинство, първия вариант на този титаничен (както го нарекоха) план за подпомагане (Хироус акт, на английски Heroes Act от съкращенията на The Health and Economic Recovery Omnibus Emergency Solutions Act или Закон за решения за икономическо възстановяване и линейки за спешните отделения), който беше на стойност 3,4 трилиона долара.

Републиканците настояха през същия месец за "пауза" в мерките в подкрепа на икономиката, през лятото започнаха нови преговори, но отказаха да бъдат похарчени тези допълнителни над 1 трилион долара.

В края на март, малко след рязко настъпилото парализиране на американската икономика, пострадала тежко от пандемията, републиканци и демократи приеха почти единодушно исторически план за 2,2 трилиона долара.

Този план включваше средства за малките и средни компании, предвиждаше мораториум за недопускане на уволнения и помощ от 600 долара седмично за безработните. Той бе допълнен в края на април от нови мерки на стойност 500 милиарда долара.