Сметките за парно през следващия отоплителен сезон ще скочат с близо пет пъти. Това прогнозира депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев пред БНТ.

Той отправи обвинения към правителството, че чрез действията си, оскъпяват газа у нас като връщат посредниците. По думите на Делян Добрев новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов търгува синьо гориво чрез бившия си работодател.

"Един частен търговец на газ си слага директора като директор на държавното дружество. И от деня, в който този директор поема поста, той започва да си търгува със старата си фирма. Държавата сама трябва да си купува газа, а не през посредници. Ама ако си купува сама газа, големият производител няма как да даде комисионни. Докато, ако е някой посредник, надува цената с колкото си решат и ще ви кажа колко е това надуване - цената от Газпром беше за май 75 евро, сега ще го купуваме газа между 100 или 105 евро. За 2 млн. мегаватчаса това е близо 120 млн. лв. само за май", каза Добрев.

По думите му същата схема се повтаря и в Националната електрическа компания.

"Вчера разбрахме, че в петък следобед са сменили директора на НЕК и познайте кого са сложили - един търговец на ток. Мартин Георгиев, който е дълги години търговец на ток, става директор на НЕК - това е все едно да пуснете вълка в кошарата", добави Добрев.

Бившият енергиен министър посочи, че не е вярно, че липсва решение на МС за отказ от плащането в рубли към Русия и подчерта, че представителите на БСП също са гласували в полза на това. Той обвини управляващите, че говорят за борба с инфлацията, а действат в обратна посока.

"Министерски съвет говори за антикризисни мерки, което е да намалиш цената на тока и газа, а не да ги увеличиш. От днес бизнеса няма да получава компенсации за тока - това е с 35%-40% цена нагоре. Газът скача с 35% - за каква борба с инфлацията говорим?", попита Делян Добрев.

Според него ГЕРБ при никакви условия не би управлявал заедно с "Продължаваме промяната" и очаква БСП да не изпълни заканите си да напусне коалицията, ако парламентът реши да предоставим военна помощ на Украйна.