Представители на BlackRock ($9 трилиона под управление), Mercer ($16.45 трилиона като консултант и $379 милиарда под управление) медии, сред които главни редактори на Fortune, Wall Street Jornal, Richard Quest от CNN и много други ще станат свидетели на избора на най-успешен, устойчив и влиятелен предприемач на света за 2023 г. от глобалното жури от инвеститори на Founders Games на Webit.

Церемонията беше официално открита от д-р Пламен Русев, председател на Webit и министър-председателя на България - акад. Николай Денков, който беше сред официалните гости на церемонията, заедно с министъра на финансите Асен Василев, евродепутата Ева Майдел, съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков и други.

Над 2800 души, сред които бизнес и политически лидери, заявиха желание да присъстват на знаковия форум.

"България не само започна да връща своите таланти, които печелят световни олимпиади и през годините напускаха страната, но е отворена за таланти от света", каза министър-председателят акад. Денков пред стотици инвеститори, иноватори, медии и официални гости. "Благодарности към д-р Русев за това, което прави за България и за света. Ние сме тук, за да кажем на всички вас, че страната ни ви приветства, за да инвестирате и развивате своя бизнес в България", завърши акад. Денков. 

Ето кой получи чекове за инвестиция от Webit от Давос 2024:

AwanTunai е водещата финтех компания в Индонезия. Тя е в челните редици на дигитализиране на офлайн веригите за доставки на бързооборотни стоки. Компанията ефективно решава оперативните и финансови предизвикателства на офлайн доставчиците чрез интегриране на ERP софтуерни плъгини и вградени решения за финансиране.

Nilus разработва технология за доставяне на храни, изложени на риск от разваляне, директно от фермери и производители. След това тази храна се разпределя ефективно сред общности с ниски доходи. Чрез използване на технологии и стимулиране на инициативи, ръководени от общността, Nilus не само решава проблема с хранителните отпадъци, но също така гарантира, че питателната и достъпна храна достига до тези, които имат най-голяма нужда от нея.

JENTIS е платформа за събиране на данни, която позволява на бизнеса да генерира по-добри уеб данни, като същевременно постига съответствие с поверителността с проследяване от страна на сървъра.

Дотук изброените компании получиха чекове на обща стойност 600 хиляди лева като след преминаване на допълнителен етап на проучвания тяхната инвестиция може да се увеличи.

Големите фаворити станаха компаниите BeeHero, с чек от 600 хиляди лева и inHearth, с чек от 400 хиляди лева.

BeeHero е израелска иновативна компания, основана през 2017 г. Мисията на компанията е да се справи с тревожния спад на пчелните популации. BeeHero инсталира усъвършенствани сензори в кошери и полета за стратегическо събиране на аудио и биологични данни. Чрез прилагане на собствени анализи на изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML), BeeHero трансформира тези данни - безценни както за пчеларите, така и за производителите.

inHEART е компания, специализирана в разработването на авангардни софтуерни решения, предназначени специално за кардиолози. inHEART създава цифров дубликат на сърцето на пациент. Тези цифрови изображения са ценни инструменти за кардиолозите, подпомагащи лечението на сърдечни аритмии и подпомагащи прогнозирането, скрининга и превенцията на различни сърдечни заболявания сред общата популация.

Журитo се състои от инвеститори от Mercer, SpeedInvest, Molten, Almaz Capital, Ruya Partners, Mighty Capital, Plug&Play, ICOS Capital, Webit Ventures, OTB Ventures, Beringea.

Относно Founders Games

Founders Games получава годишно над 4500 заявления (от 150+ страни) от компании в етап на растеж (оценка между $30 млн. и $300 млн.) и чрез използване на колективния интелект на над 250+ инвеститори избира победителите на специална гала церемония по награждаването в Давос всяка година. Въз основа на условията и правилата на състезанието, избран брой финалисти получават част от инвестиционната награда от $6 милиона и всички те обикновено затварят инвестиционен кръг от $5 до $50 милиона в рамките на 4-5 месеца, след като бъдат обявени за финалисти. Финалистите от последните 6 години комутативно са увеличили привлечения капитал кратно 6,9 пъти. Всички те генерират социална и екологична промяна заедно с много успешни и бързо развиващи се предприятия.