Да бъде въведена ваучерна система, с която да се подпомагат както физически лица, така и малкия и средния бизнес. България е изготвила предложения за подобна краткосрочна мярка в ситуацията на коронавирусната пандемия и вече ги е изпратила до Европейската комисия. Сред предложенията е ваучерите да са до 50 хиляди лева за фирми, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова телевизия. Той не спомена какви суми е предложила да отпуска държавата за физическите лица. 

"Много тежка криза, много тежка ситуация, но трябва да излезем по-сигурни от нея. Всъщност това е целта на всяка една такава криза. Нашата икономика зависи от периода, в който ще продължи основната криза - спасяването на човешки животи. С всеки изминал ден състоянието ще бъде по-лошо. Такава форма на криза не се познава към момента. Обикновено кризите започват в банки и сектори след дългогодишни сигнали в тази насока. А тук, с коронавируса, нещата се случват за няколко месеца, твърде динамично. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те бяха много малко и ако трябва да съм честен - следеше се и се очакваше към края на 2020 и началото на 2021 като прогноза да дойде забавянето. Но се случи много преди това", коментира ресорният министър. 

Той подчерта, че основата цел остава спасяването на хората, но трябва да се мисли от рано и за предстоящата икономическа и социална криза. 

"Има много освободени от работа хора. Спират поръчки от европейски страни към България. Нашият износ беше рекорден за миналата година, но тази ще имаме проблем заради затворените пазари. В един момент те ще се отворят. И в този момент онзи, който е бил най-добре подготвен, който е успял да си запази предприятията и работниците ще може по най-бързия начин да завърти колелото и съответно да вземе първи това, което му се полага", категоричен е Караниколов. 

По думите му първо са били ударени хотелиерите и ресторантьорите. След това - предприятията.

"Приехме краткосрочни мерки, допустими по закон. Даваме кредити и заеми, даваме и пари, да така е. Ще има и безвъзмездни средства. Ще се помага на физически лица, малки и средни предприятия, но откъде да идват тези средства? От оперативните програми. Напомням, че в четвъртък Европейската комисия даде облекчения по отношение на ползване на ресурсите от тези програми. Още в петък българското правителство е изпратило своето предложение и очакваме да ни дадат съгласие. Защо? Веднага обяснявам! В ОП "Иновации и конкуретноспособност" в безвъзмездните кредити, още когато е подготвен програмния период през 2013 година, не влиза секторът "Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство". Сега е различно. Но когато не е допустим този сектор, чакаме разрешение от комисията, защото българската държава не може да излезе и да каже: "ще дадем пари"", обяснява ситуацията икономическият министър.

Запитан дали България ще последва примера на Гърция, където всеки безработен може да получи от държавата по даде 800 евро, Караниколов отговори: 

"Ще има и такива мерки. Едно от нещата, което сме поискали от ЕК е да ни даде възможност да пуснем ваучерова система. До тази процедура ще бъдат допуснати както физически лица, така и малки и средни предприятия. Когато се направи анализ, ще имаме повече ясно. Австрийците например са казали, че дават пари без лихви и задължения до 25 хиляди евро. Но имат два критерия. При спадане на приходите до 50% се дава една част от сумата. При спадане на приходите до 75 % се дава друга сума", коментира Караниколов. 

Той подчерта, че опашките пред бюрата по труда в страната ще има, но причините, освен коронавируса, са още две. Една от тях е, че работодателите назначават по един-двама души и после ги освобождават на края на сезона, когато излизат с твърде малка печалба. Бизнесът, който не може да задържи хората си, е една от основните причини за безработицата.

Караниколов подчерта, че ресорното ведомство мисли също за земеделските производители заедно с Министерството на земеделието. Те също ще бъдат много засегнати. Т

"Ще се дават безвъзмездни средства, но те ще бъдат еднократни или до определен период. Ваучерите, които сме поискали ще бъдат до 50 хиляди лева за фирмите", успокои Караниколов. 

,,Мярката 60/40 като принцип е правилна, защото не само държавата, но и бизнесът има отговорност към хората, които са му създавали печалба. Преди кризата имахме ръст на износа, ръст на БВП, икономиката ни работеше и вдигаше заплатите. Без работника предприятието няма кръв. Така че държавата ще даде своя дан, но е важно и бизнесът да помогне на цялото население. Ние ще намерим компромиса, защото идеята е да направим всичко за всички'', заяви още икономическият министър и подчерта, че основната идея на т.нар. мярка 60/40 е да останат хората на работа и да им се плащат заплати и осигуровки.

Икономическият министър увери, че ако кризата продължи, държавата ще предприеме и дългосрочни мерки.

По думите му да се лансира идеята за кредитна ваканция би било пагубно, защото по този начин ще се стигне до фалит на банките, ако длъжниците спрат да си плащат задълженията.