Дания оттегли разрешението си за газопровода, планиран да доставя норвежки газ за Полша, обосновавайки се с необходимостта да прецени дали проектът застрашава местообитанията на някои видове мишки и прилепи, предаде Асошиейтед прес.

Решението е пречка за усилията на Полша да постигне енергийна сигурност. Варшава разчиташе Балтийският газопровод да й помогне да ограничи зависимостта си от руските енергийни източници.

Датският съвет за апелационни жалби в областта на околната среда и храните обяви, че отменя издаденото през 2019 година разрешително за ползване на терен на територията на страната за Балтийския газопровод.

Решението означава, че Датската агенция за околната среда ще трябва да проведе повече проучвания.

Полша се надява, че в крайна сметка ще получи разрешение, каза полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач.

Опазването на околната среда е много важно и ние трябва да спазваме всички правила, но също толкова важна е и енергийната сигурност и трябва да претеглим тези две неща по начин, който да позволи проектът да бъде завършен, добави той.

Балтийският газопровод е проектиран да транспортира норвежки природен газ от Северно море през Дания до Полша. Очакваше се той да бъде готов през есента на 2022 година, припомня АП.