Световните животозастрахователни компании вземат мерки да ограничат плащанията за вреди, произтичащи от коронавирусната пандемия, включително за дългосрочни последици върху здравето, за които все още няма достатъчно информация. Това съобщават източници от сектора, цитирани от Ройтерс и БТА.

Животозастрахователи, включително "Пруденшъл файненшъл" (Prudential Financial Inc) и "Авива" (Aviva PLC), вече въвеждат периоди на изчакване, които трябва да минат преди пациенти с коронавирус, включително вече оздравели, да могат да кандидатстват за застраховка, а някои дори ограничават застраховките за определени възрастови групи, посочват ръководители от бранша.

Ковид-19 причини смъртта на над 2,1 милиона души в света, а заразените са над 100 милиона, според изчисления на Ройтерс. (По данни на Университета "Джонс Хопкинс" към 09.30 часа б.вр. вирусоносителите са 100 270 602, а починалите - 2 157 355 - б.р.) Някои от заболелите страдат от дългосрочни последици като остри респираторни проблеми, органна недостатъчност, проблеми с кръвообращението или хронична умора. Три седмици след оздравяването 10 процента от преболедувалите все още не се чувстват добре, а до 5 процента се чувстват зле с месеци, според учени от лондонския "Кингс колидж".

Пандемията предизвика и криза с менталното здраве, тъй като много хора не успяват да се сбогуват с близките си или са принудени да останат с месеци изолирани по домовете си. Наблюдава се и засилване на злоупотребите със субстанции.

Все още е твърде рано, за да се знае колко хора ще поискат да им бъдат изплатени застрахователните полици живот на техни близки, починали от Ковид-19, или заради дългосрочни вреди върху здравето, причинени от коронавируса. Според застрахователите обаче последиците могат да се усещат с десетилетия.