Доналд Тръмп и Грета Тунберг - пълни заплахи и гневно разочарование. Давос посочи какво ще раздвижи света тази година. Ето и четирите най-важни констатации от форума според Инвестор.

1. Доналд Тръмп не може да бъде отписан

Поне за европейския вкус едва ли можеше да има по-голяма гадост от изявата на американския президент Доналд Тръмп. "Америка печели, както никога досега", извика американският президент пред обърканата си публика и похвали себе си и собствената си политика с цяла каскада суперлативи. 

Повечето бизнес лидери може и да стиснат носа си от отвращение заради самохвалството на Тръмп, но се възхищават на все още енергичния растеж на американската икономика, който президентът на САЩ подхранва с намаляването на данъците и политиката си за дерегулация. Тръмп дойде в Давос преди две години като отстъпник на по-либерално настроения Световен икономически форум, но сега по някакъв начин е част от него.

Американските изпълнителни директори вече се примириха с Тръмп. Повечето не споделят неговите външни и обществено-политически възгледи, но се радват на благословията на неговата икономическа политика. "Докато цените на акциите се покачват, никой няма да каже нищо срещу Тръмп", казва топ мениджър.

Нещата са малко по-деликатни за европейците. Те също са щастливи от процъфтяващата американска икономика, която обещава добър бизнес за тях, но се страхуват и от наказателните мита, с които Тръмп многократно ги заплашва.

Заедно тези два фактора често водят до страшно и покорно отношение, с което шефовете на някои компании отново посрещат американския президент на някои бизнес вечери. В крайна сметка много от тях предполагат, че ще бъдат изложени на настроенията на Тръмп в продължение на още четири години след президентските избори в края на тази година.

2. Европа може да се опасява от нови автомобилни мита

Американската делегация очевидно пътува до Давос и по друга причина - за да даде едно ново предупреждение за европейците: Ако въведете дигитални данъци за нашите технологични гиганти като Google, Facebook или Amazon, отмъщението ще бъде ужасно.

Наказателните мита от 25 процента върху износа на автомобили от ЕС за САЩ, от които се страхуват особено много в Германия, в никакъв случай не са извън масата. Президентът Тръмп даде да се разбере ясно, както и министрите му Уилбър Рос (търговия) и Стивън Манучин (финанси). "Ако Европа произволно облага дигиталните ни компании, ние ще обмислим произволно данъчно облагане на автомобилната индустрия", каза Манучин при доста краката си поява в Давос.

Посланието е ясно: След като Тръмп постигна частично споразумение с Китай в търговската война, той използва това примирие, за да насочи оръжията в друга посока - към Европа.

3. Грета Тунберг вече не е сама

Ако някой в Давос привлече толкова внимание, колкото президентът на САЩ Тръмп, то това е 17-годишната климатична активистка Грета Тунберг, инициатор на световното движение Fridays-for-Future. Миналата година Тунберг пътува за Давос за първи път и успя да се придвижи до голяма степен необезпокоявана през конгресния център. По онова време много от участниците дори не знаеха коя е тя.

Много неща се промениха оттогава. Изменението на климата се превърна в доминиращата тема в Давос, а Тунберг вече е световно известна. Където и да отиде, тя е заобиколена от армия журналисти.

Нещо друго беше различно тази година: Грета Тунберг вече не е сама. От една страна, тя е придружена от група млади момичета и жени от движението Fridays-for-Future - включително германската активистка Луиза Нойбауер. От друга страна, Световният икономически форум даде тази година и на много други млади хора сцената си за техните притеснения и те се възползваха впечатляващо добре.

Преди всичко 18-годишната Наташа Мванса от Замбия, която се бори красноречиво и мощно за правата на децата и младите хора. Или 15-годишната Отъм Пелтие, която работи в Канада, за да гарантира, че коренните народи там ще имат чиста питейна вода.

Младото поколение има силни гласове и почти всички от тях са женски.

4. Всички говорят за климата. А кой действа?

Когото и да сте срещнали в Давос - почти всички говореха за климата (всъщност, освен Доналд Тръмп). Борбата срещу глобалното затопляне е в дневния ред на политиците и топ мениджърите повече от всяка друга тема през последните години. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави изменението на климата в центъра на словото си, както и Ангела Меркел. "Трябва да действаме", каза канцлерът на Германия и попита дали международната общност разбира наложените цели от Парижкото споразумение за климата като "въпрос за оцеляване".

Това все още са само думи и обещания, досега нито политиците, нито компаниите са направили много. Разбира се, хеликоптерната площадка в Давос отново беше посещавана много често тази година, а седаните от луксозен клас все още се засипват в дълги задръствания по улиците на града всяка сутрин и вечер.

Все пак нещо се е променило: дори във финансовата индустрия въпросът с климата сега доминира в дебатите, а натискът за промяна е голям. "Ако не направим и финансираме достатъчно зелени инвестиции, индустрията ще бъде изправена пред нов кръг от регулации", казва Аксел Вебер, председател на Съвета на директорите на голямата швейцарска банка UBS.

Филип Хилдебранд, вицепрезидент на най-големия в света мениджър на активи Blackrock, напомня за финансовата криза от 2007 и 2008 г. По това време банките внезапно откриха огромни пробойни в своите баланси. "Днес в балансите на компаниите се крият климатични рискове, които могат да унищожат целия бизнес модел", посочва той. Съответно и несигурността сред изпълнителните директори е голяма.