"Министърът на финансите Асен Василев ме увери, че ще успее да запази всички социални плащания, няма да има увеличаване на данъците и ще представи бюджет в рамките на до 3% дефицит. Допълнително ще има някои плащания, които са свързани с нови политики, и въпреки това дефицитът ще бъде в рамките на до 3%" - това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР министър-председателят Николай Денков. Той повтори, че задача номер 1 на правителството е Бюджет 2023 и подготовка на Бюджет 2024. 

Финансовият министър е заявил, че са осигурени средствата и от 1 юли ще бъдат увеличени пенсиите с 12%.

"Трябва да се разграничат политическите атаки от експертната същина", категоричен беше премиерът и подчерта, че хазната на държавата не е празна. 

По думите му в капиталовите разходи ще има по-малко разходване на средства, защото няма достатъчно проектна готовност, и тези разходи ще бъдат по-малко от заложените в бюджета, внесен от служебното правителство: 

"Бюджетът ще осигури капиталови разходи по региони, общините да се подготвят и за зимата. Два фонда ще бъдат създадени - в областта на спорта и в областта на културата. ... Има политики, които ще задвижим веднага, но нека министрите да проведат първо разговорите за това с финансовия министър". 

"Има политически сили, "Възраждане" е най-ярката сред тях, които действат на принципа "Колкото по-зле за държавата, толкова по-добре за ръководството на партията", а дали е добре за хората, не ги интересува", коментира още премиерът относно протестите в последните дни срещу кабинета му.

Денков припомни, че оставката на кабинета е била поискана на четвъртата минута след полагането на клетвата в парламента.

Във връзка със завръщането на Румен Спецов като началник на НАП премиерът Денков обясни:

"Той е назначен отново по една-единствена причина. Първият път, когато беше на тази длъжност, той успя да осигури повече от 7 млрд. лева над това, което беше планирано в бюджета. Неговата роля е отново да затегне всички течове в бюджета, за да могат да се съберат средствата и да се осигурят плащанията. Тези течове може да са свързани с бизнес интереси и затова ще има атаки срещу него.

Освен това, срещу г-н Спецов беше направена проверка, която завърши със заключението, че при него проблем няма. Сега има много активен главен прокурор, ако искат пак да направят проверка, ако кажат, че има проблем, ще обсъждаме. Но тогава проверката завърши със заключение, че при него няма проблем. Ако г-н Спецов не покаже резултати, каквито са очакваните от него, ще се търси по-добър специалист".

Денков заяви, че трябва да има приемственост между правителствата и определи като "враждебен акт" освобождаването на всички заместник-министри в последния ден на служебното правителство: "Това беше откровен опит за саботаж на работата на редовното правителство. ... Не е работа само да се похвалим с успехи, както направи служебното правителство. Когато идва нов екип, задължение на предишните е да обърнат внимание кои са проблемите, дори и да не е публично, за да могат да се решат".