Правителството "проспа" една година и повече да вземе отношение по пакета "Мобилност" и по защита правата на българските превозвачи. Това коментира на пресконференция заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Председатели сме на Съвета на ЕС и не можем да защитим нашите интереси", посочи той. Както винаги за премиера Борисов трябва да има виновен и го намери - това са Чърчил и Рузвелт, че на времето така са разпределили България в тази част на Европа, в която влиянието да бъде друго, коментира Свиленски.

Депутатът от левицата цитира доклад от заседание на Съвета на ЕС по транспорт, проведено на 5 декември 2017 г. , на което се разглежда пакета за мобилност. Всички държави вземат отношение - ето например Румъния изразява притеснение относно ограничаването на каботажа, относно въпроса за връщането у дома, забраната за ползване на седмична почивка в кабината на водача, Ирландия взема отношение, Австрия взема отношение, Чехия, Великобритания, Финландия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Белгия, Словения, Швеция, Дания, Унгария, Латвия, Малта, Холандия, Люксембург, Хърватска, Полша, Гърция, Италия, изреди Свиленски и отбеляза, че България мълчи. "Т.е. там, където се обсъждат тези неща, България мълчи, а тук казваме, че защитаваме българските интереси на превозвачите", коментира той.

Свиленски посочи, че единствено от петък след решението на българското Народно събрание, министър-председателят се е задействал и се е срещнал с комисаря по транспорт Виолета Булц, която казва на българската страна да си даде предложенията, за да ги обсъдят. Т.е. до вчера българското правителство не е имало позиция и предложения, не си е казало какво иска, за да защити българските превозвачи, и от днес нататък, когато остават десетина дни до гласуването в комисията по транспорт на 24 май, те трябва да представят своите предложения, които няма как да бъдат разгледани и гласувани, коментира депутатът. По думите му българските превозвачи са предадени от собствения си министър и министър-председател.

Утре ПГ на "БСП за България" ще покани министър-председателят в парламента да докладва какво е свършило българското правителство до момента в защита на българските превозвачи и от петък до днес, съобщи Свиленски. Той отбеляза, че приемането на пакет "Мобилност" ще засегне около 70 хиляди български превозни средства и над 190 хиляди шофьори. Ако бъде приет в този вид, тези хора остават без работа, коментира депутатът.