Европейската комисия съобщи, че е предупредила с писма България, Белгия, Чехия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Люксембург, Малта, Полша, Португалия и Нидерландия за спазването на правата на пътниците в ЕС. Това съобщи днес говорител на ЕК.

Представителят на ЕК уточни, че писма са изпратени до всички държави в ЕС за спазване на правата на гражданите и правилата при пътувания в условията на епидемията от COVID-19. За посочените 13 страни съществуват съмнения, че може би има проблеми при следването на европейските правила, поясни говорителят, цитиран от БТА.

Европейските правила предвиждат пътниците да получат обратно парите си, а ако са съгласни, може да приемат и ваучери.

Говорителят днес поясни, че много от случаите със съмнения за нарушени права на пътниците са свързани с раздаването на ваучери за неосъществени пакетни почивки.

ЕК настоява държавите в ЕС да направят необходимото гражданите, чиито пътувания са били провалени заради епидемията, да получат възможност за обезщетение според правото на ЕС.

По неговите думи изпратените писма не са първа стъпка от наказателна процедура, но в тях ЕК ясно заявява, че няма да се поколебае да предприеме необходимите действия, ако държавите не се съобразят бързо с европейското законодателство. Говорителят поясни, че във всяко от писмата се съдържа оценка на действията в съответната държава по отношение на правата на пътуващите.