В момент, когато се очаква САЩ да обявят дали ще се изтеглят от иранското ядрено споразумение, Европейският сюз разполага с няколко варианта и сценарии, които да обмисли. Едно обаче е ясно - блокът ще трябва да се примири с разрив в отношенията между Вашингтон и Брюксел, анализира ДПА.

ЕС се опитваше да убеди президента на САЩ Доналд Тръмп, твърд противник на сключеното през 2015 г. споразумение с Иран, да се придържа към него. Очаква се той да обяви днес дали ще възстанови санкциите срещу Иран, което може да означава край на сделката.

Ако САЩ излязат от споразумението, това ще бъде тежък удар за ЕС, заяви  Али Ваез, директор на Проект Иран в Международната кризисна група - неправителствена организация, посветена на предотвратяването на кризи.

"Това е едно от малкото конкретни постижения на многостранната дипломация на ЕС през последните години", каза Ваез. "Ако ЕС се поддаде на натиска на САЩ, това ще покаже не само, че той не може да защити нито едно споразумение, което постоянно е определял като критично важно за собствената си сигурност, но и че ЕС на практика няма независима външна политика".

Корнелиус Адебар, експерт към центъра за анализи "Карнеги Европа", смята, че съдбата на споразумението с Иран може наистина да доведе отношенията между ЕС и САЩ до точката на пречупване - след като доверието вече беше отслабено от други действия на Тръмп, включително оттеглянето от Парижкото климатично споразумение и критиките към НАТО. "Смятам това за част от едно по-общо осъзнаване до каква степен европейците и американците - всъщност, би трябвало да кажа американското правителство - стоят рамо до рамо", каза Адебар.

Оттеглянето на Съединените щати от споразумението би поставило някои фундаментални въпроси за отношенията САЩ-ЕС, отбеляза той.

"Въпросът е дали иранското досие наистина е моментът европейците да заемат позиция и да кажат: "не, това е нашата червена линия", заяви Адебар.

Разбира се, далеч не е сигурно какво точно ще реши да направи Тръмп за споразумението с Иран: вариантите пред него варират от неговото запазване през отслабването му до изтегляне на САЩ от него.

"Всъщност не очаквам от него да скъса споразумението през идните дни", заяви Адебар, отбелязвайки, че за Тръмп няма особен смисъл и да се придържа напълно към договора.

"Като не предприема крайни действия, а позволи на споразумението да оцелее, но на ръба, той може да продължи да оказва натиск върху европейците".

ЕС работи по резервен план, който да позволи на компаниите да продължат да работят в Иран, ако Вашингтон наложи отново санкции, съобщи високопоставен европейски представител. Целта е да се гарантира, че ще бъде в интерес на Техеран да продължи да изпълнява договора.

Ваез заяви, че ЕС трябва да защити европейските предприятия от възможни санкции от страна на САЩ и да даде на Иран финансов стимул да спазва споразумението дори и без Съединените щати. Подобен пакет от мерки може да помогне на иранците да оправдаят оставането си в сделката, подчерта той.

Това може да включва гаранции, че Иран ще може да продава петрол, които биха изисквали участието на европейски централни банки. За САЩ е по-трудно да им наложат санкции, отколкото на по-малки частни банки.

ЕС може да осигури и заеми и помощ за развитието на Иран, както и да развие партньорство в областта на енергетиката.

"Ако тези мерки бъдат представени на Иран като част от пакет, чийто общ ефект е по-голям от сбора на отделните му елементи, мисля, че иранците поне ще имат нещо за обмисляне", заяви Ваез.