Очакваният слаб растеж в Италия през 2019 и 2020 година би трябвало да доведе до увеличаване на бюджетния дефицит и рекорден дълг. Това съобщи днес Европейската комисия (ЕК), цитирана от Франс прес, която от няколко месеца е разтревожена от ситуацията в третата икономика на еврозоната.

Песимистичните й прогнози противоречат на тези на управляващата в Рим популистка коалиция, като се очертава ново затягане в отношенията между Италия и ЕК. Изпълнителният орган трябва да публикува в края на месеца, тоест след европейските избори, препоръките си за всяка страна от еврозоната.

В пролетните си прогнози, които бяха представени днес, Брюксел предвижда растеж от 0,1 процента през 2019 година и 0,7 процента през 2020 година спрямо предварително обявените очаквания на Рим съответно за 0,2 процента и 0,8 процента. Прогнозите на ЕК поставят Италия на най-ниското ниво сред страните от еврозоната.

Италианският бюджетен дефицит би трябвало да достигне 2,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2019 година и 3,5 процента през 2020 година, според ЕК. Самата Италия обяви цел за дефицит от 2,4 процента , който да се понижи до 2,1 процента през 2020 година.

Като следствие от това, според Брюксел, италианският държавен дълг би трябвало да достигне до рекордно високи нива: 133,7 процента през 2019 година и 135,2 процента от БВП през 2020 година спрямо 132,2 процента през миналата година.

Слабият италиански растеж се обяснява със "забавянето на световната търговия и слабостта на производствения сектор", които са се "разпрострели и в националната икономика". Това обясни на пресконференция европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси.

Брюксел не спира с призивите си към Италия, която поднови растежа си в началото на 2019 година след 6 месеца на рецесия през 2018 година, да предприеме действия, за да намали огромния си държавен дълг и да спазва европейските разпоредби.

В края на 2018 година Рим, който води експанзионистична бюджетна политика и ЕК имаха разногласия във връзка с италианския бюджет, преди да се договорят за бюджетен дефицит от 2,04 процента от БВП.

В крайна сметка тази цифра би трябвало да бъде в голяма степен надхвърлена, но Брюксел за момента щади италианската коалиция, съставена от Лигата (крайната десница) и антисистемното Движение "Пет звезди" , по-малко от 4 седмици преди европейските избори.