Британски компании са инвестирали в икономиката ни над 2,6 млрд. евро, което нарежда страната в топ 5 на най-големите чуждестранни инвеститори в България. Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум за представяне на възможностите за инвестиции у нас, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

"Британските компании у нас се насочват към сектори като информационните и комуникационни технологии, и на услугите, което показва, че държавата ни предлага не само добри условия за инвестиции, но и висококвалифицирани кадри", посочи зам.-министър Манолев. По думите му страната ни може да предложи много атрактивни условия за инвестиране, сред които ниски данъци и оперативни разходи, и редица насърчителни мерки, а поредното повишаване на кредитния ни рейтинг от S&P Global Ratings е поредно доказателство за финансовата и икономическата стабилност на България.

В своето изказване той акцентира на постиженията на автомобилния сектор на България, в който работят над 120 предприятия и осигуряват различни компоненти за водещи производители като "Аudi", "MercedesBenz", "BMW","Porsche", "Bentley", "Lamborghini", "Ford" и др. "Това е сектор, към който се надявам да погледнат и повече инвеститори от Великобритания", посочи Александър Манолев по време на инвестиционния форум. Великобритания е един от световните лидери в автомобилната индустрия, а размерът на приходите в сектора достигат до 77,5 млрд. лири годишно. През 2017 г. са произведени 1,67 млн. автомобила в островната държава. Икономическият заместник-министър даде допълнителна информация за автомобилния клъстер в България и подчерта, че "страната ни, като поддоставчици и опит на заетите в сектора, е готова да отговори на нуждите и на производител на цели автомобили".

По-рано днес заместник-министър Манолев проведе среща и с ръководството на Корпорацията на Лондонското Сити - финансовият център на Великобритания. На нея също бяха представени възможностите за инвестиции в страната ни, а в нея участие взе и Катрин МакГинис, заместник-директор на корпорацията. "Надявам се да набележим сектори, в които да задълбочим сътрудничеството, а чрез Вас да стигнем и до повече представители на бизнеса, които могат да си партнират с български компании", посочи Александър Манолев. Той отправи покана към ръководството на Корпорацията да посетят страната ни и да се организират съвместни инициативи за стартиране на общи проекти и насърчаване на инвестициите.