Срив на британската лира, скок на цените, оттегляне на големи международни компании: Брекзит без споразумение би могъл да се превърне в най-лошия сценарий за британската икономика с тежки последици, които будят страх у потребителите и компаниите.

Франс прес се спира на възможните последици за икономиката на Обединеното кралство:

Растеж

Икономистите очакват, че икономиката ще премине през сътресения, някои говорят дори за рецесия заради удара върху разходите на домакинствата и инвестициите на компаниите. Управителят на Bank of England Марк Карни не изключи временно свиване на брутния вътрешен продукт. В най-лошия случай британската централна банка очаква главоломно покачване на инфлацията до 6,5 процента, на безработицата до 7,5 процента и на спад на цените на жилищата от 30 процента.

Финансови пазари

В най-мрачния си сценарий Банк ъв Ингланд предвижда срив на британската лира с 25 процента.

Изправена пред риска от финансова криза, британската централна банка поиска от банките да увеличат средствата, които лесно могат да бъдат мобилизирани, чиято стойност вече превишава общата сума от 1 трилион лири.

 Мита

Страната ще понесе последиците от връщане на митата и на административните процедури по границите с ЕС, като търговският обмен ще се регулира от правилата на Световната търговска организация (СТО).

За да противодейства на всяко отрицателно икономическо въздействие, правителството планира да намали значително и едностранно митата, които налага върху вноса. 

Остава страхът от образуването на чудовищни опашки в британските пристанища. Освен това съществува опасност по-стриктният контрол да създаде бъркотия на Лондонската гара "Сейнт Пенкръс" за пътуванията с Eurostar.

Потребление

Цените на някои стоки се очаква да се повишат като следствие от въвеждането на мита и поскъпването на вноса заради обезценяването на лирата. Рафтовете на супермаркетите биха могли да не са толкова заредени заради трудността да се внасят продукти от континента, най-вече пресни плодове и зеленчуци.

Транспорт

Автомобилният сектор ще бъде най-засегнат от Брекзит без споразумение, което ще разстрои веригите за доставки и би могло да тласне големите автомобилостроители към напускане на страната.

Японската компания Nissan вече обяви, че се отказва от производството на кросоувъра си в страната. Конкурентът й Honda взе радикалното решение да затвори през 2021 година британския си завод, въпреки че не посочи като причина за това Брекзит.

Toyota също заплаши да напусне Обединеното кралство, докато Европейският самолетостроител Airbus обяви, че трябва да вземе "много болезнени решения", които заплашват десетки хиляди работни места в сектора.