Федерален съдия в Бразилия нареди на минните гиганти BHP и Vale и тяхното съвместно предприятие за добив на желязна руда Samarco да платят 47,6 милиарда реала (9,67 милиарда долара) обезщетение за смъртоносното срутване на стената на хвостохранилище през 2015 г., съобщи Би Би Си (BBC).

Срутването на водоема Fundão в югоизточната част на страната предизвика огромно кално свлачище, което уби 19 души и силно замърси река Рио Досе, компрометирайки водния път до вливането й в Атлантическия океан.

Засега не се споменава по колко трябва да плати всяка от компаниите, отбеляза британската медия.

Съдия Винициус Кобучи заяви, че компаниите носят отговорност за "морални щети" или нематериални вреди, като емоционален стрес, засегнали пострадалите при инцидента.

Магистратът добави, че парите, които ще бъдат индексирани заради инфлацията - от 2015 г. насам, ще бъдат вложени в държавен фонд и ще бъдат използвани за проекти и инициативи в района, засегнат от срутването на язовира.

Решението на съда дойде в отговор на граждански иск, заведен от държавни и федерални прокурори.

Компанията Vale заяви пред Би Би Си, че все още не е информирана за решението. Заяви също така, че към декември миналата година фондацията Renova, която фирмите използват за изплащане на компенсации, досега е изплатила 34,7 милиарда реала.

Британската медия отбелязва, че BHP и Samarco засега не са отговорили на искането й за коментар.

Решението на съда може да се обжалва.

Samarco е съвместно предприятие между австралийската минна група BHP и бразилската Vale, като двамата партньори имат равен акционерен дял в капитала.

Бедствието в щата Минас Жерайс, което доведе също и до разселването на 700 души, се смята за една от най-големите екологични катастрофи в Бразилия.

Скъсването на язовирната стена отприщи потоп от гъста, червена токсична кал, която унищожи село Бенто Родригес. Освен това замърси река Рио Досе и Атлантическия океан на 650 км навътре, унищожавайки дивата природа. Замърсена беше и питейната вода на стотици хиляди хора.

Доклад, публикуван през 2016 г., установи, че срутването на язовира се дължи на грешки в проектирането. В доклада се казва, че промяна в проекта на язовира, извършена между 2011 и 2012 г., е довела до по-малко ефективно оттичане на водата и в крайна сметка до срутването на язовира на 5 ноември 2015 г.

Техническият доклад, поръчан от собствениците на Samarco - BHP и Vale, не посочи кой е виновен за бедствието.

Пясъкът в стената на язовира започнал да "втечнява". Слабо земетресение в деня на скъсването на стената може също да е "ускорило" процеса, се добавя в доклада.

Бедствието предизвика последващ интензивен контрол върху политиките за безопасност в минната индустрия.

BHP и Vale също така са изправени пред колективен иск в Обединеното кралство с повече от 700 000 ищци.

През януари 2019 г. друго хвостохранилище, собственост на Вале, се срути в същия бразилски щат близо до град Брумадиньо, което доведе до 270 смъртни случая.