Премиерът Бойко Борисов обяви Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ за победител в категорията "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" в конкурса за наградите "Икономика на светло" за 2017 г. на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Премиерът честити на победителите и на всички номинирани.

Никой не може АИКБ и Васил Велев (неин председател - б.р.) да ги обяви за близки на правителството, изтъкна премиерът и се позова на техните графики за изсветляването на икономиката.

Когато водеща е жената на депутата от БСП Кристиан Вигенин, най-малко някой може да е пипал данните (съпругата на Вигенин - Милена, е главен секретар на АИКБ - б.р.)

Тази графика е вярна, ако това правителство е на власт. Полагаме огромни усилия и в борбата със сивия сектор, допълни премиерът.

Борисов изтъкна, цитиран от БТА, че само за една година има с нови 10% изсветляване на сивата икономика и акцентира, че това са обективни данни, измерени, по думите му, от неговите политически противници. Той отбеляза, че това означава повече приходи в бюджета и съответно средства за редица сектори.

Премиерът подчерта, че ще бъде спазен ангажиментът контрабандата на цигари да падне под 6 процента.

Много глупости се говорят, и когато се прави ежедневно, хората започват да вярват. Ето безапелационните данни: по време на служебния кабинет на БСП за 2 месеца и половина 120 млн. лева по-малко в митниците. Когато някой се прави на по-почтен от папата, да погледне графиките, каза Борисов.

Полагаме огромни усилия и боят по контрабандата няма да го изпуснем. Виждате издиханията и яростната агресия на опозицията с жълти новини. Акция "преучване" се казва, а няма изобщо да им се дадем този път. Аз го обещавам, категоричен е Борисов, цитиран от "Фокус".

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев каза по време на церемонията, че колкото е по-голяма икономиката на светло, толкова повече са приходите в бюджета, честните правила за бизнеса и честната конкуренция. Затова ограничаването на сивата икономика е сред приоритетите на Асоциацията, допълни той.

Велев изтъкна, че по изчисления на работодателската организация за миналата година сивият сектор в страната е 25 на сто. По думите му изсветляването на икономиката е в корелация с политическата и финансовата стабилност в страната.

Председателят на АИКБ обаче изтъкна, че "агресивният административен ръст на минималния осигурителен доход и на минималната заплата не е ясно колко води до увеличаване на доходите, но със сигурност води до увеличаване на сивия сектор".