Приходните агенции работят добре, бюджетният излишък е добър и годината, с направените разходи, ще може да бъде завършена добре, като по данни към полугодието има възможност за преизпълнение на приходния план. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Службите работят добре в битката с корупцията и контрабандата, изтъкна още той. По думите му, това намира материален израз в приходите в бюджета.

По данни на представител на Министерството на финансите, оповестени в отговор на въпрос на Борисов, излишъкът в бюджета с натрупване към края на юли 2,023 млрд.лева, а за юли - 309,9 млн.лева.

Според експерти обаче основната част от излишъка в бюджета идва от забавените инвестиционни програми на правителството и бавното усвояване на европейските средства, където държавата участва с 25%  от проектите.

"Знаете преди година и нещо, като поехме управлението, имаше 3,7 дефицит, маса плащания без обезпечения и рекорден нисък външен дълг от 24 процента", заяви премиерът и отбеляза, че тази информация е за тези, които казват, че правителството е задължило държавата и следващите поколения. То е точно обратното, подчерта Борисов.

Излишъкът в бюджета е малко над 2 млрд. лева. Това е за тези, които казаха, че сме задлъжнили държавата и следващите поколения, а то е точно обратното.