"Най-важното за хората е да знаят, че има работа и сигурност. Подкрепяме фирмите, за да не спират". Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в завод в село Люляково, област Бургас.

С него е зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Борисов обсъди как се прилагат мерките 60/40 в предприятието.

Работниците споделиха пред Борисов, че няма съкратени служители по време на кризата с пандемията от коронавирус, а заплатите им се изплащат редовно. 1125 души работят в производствената част и общо 1800 за целия холдинг на територията на страната.

От ръководството на предприятието, което се подпомага от мярката 60/40 от началото на пандемията, обявиха, че административната тежест е минимална по програмата, получават се по 800 000 лева на месец.

Преди това премиерът съобщи в социалните мрежи, че две нови програми тръгват от другия месец през Министерството на икономиката. А още от другата седмица работодателите ще могат да кандидатстват за средства за изграждане на детски кътове във фирмите.

"Така ще подкрепим работещите родители, които трябва да са на гъвкаво или ненормирано работно време или се налага да взимат децата си по-рано от училище", обясни премиерът.

Фирмите ще могат да получават между 50 000 и 150 000 лв. Отделили сме за това 15 млн. лв., уточни той

Борисов обяви още, че другия месец през Министерството на икономиката пускат още 2 нови програми:

- С 68 млн. лв. ще подкрепим фирмите, които имат над 500 000 лв. оборот.

- Почти 80 млн. лв. ще бъдат насочени към малки и средни фирми, за да си преустроят производствата в условията на COVID-19 - да направят прегради, отделни входове, да закупят предпазни средства и всичко нужно да работят при новите условия.

Политиката е работа за хората, написа още Борисов.