От блокчейн технологията ще произлезе нещо, което ще промени начина, по който взаимодействаме помежду си в стопанския живот. Това каза Ханс Тимер, главен икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Не мисля, че някоя от криптовалутите ще оцелее и ще промени всичко. Това, което виждам като най-обещаващо развитие, е не толкова съществуването на криптовалутите, а на платформа с отворен код, чрез която всички ще могат да взаимодействат помежду си, без да зависят от компании. Когато имате нужда от транспортна услуга, няма да има нужда да влизате в сайта на определена компания за това, а ще има платформа, където много компании могат да се съревновават. Мисля си за ситуация в бъдещето когато отделните хора, а не компаниите за големи масиви от данни ще притежават информацията за отделните граждани", допълни експертът

Според него това ще бъде революционният елемент.

"Възможно е криптовалутите да оцелеят и да изиграят известна роля, но е възможно и да бъдат създадени токени, които да са свързани със законно платежно средство, защото хората искат повече стабилност в цената на тези дигитални валути. Съгласен съм, че за момента не е ясно коя технология ще бъде най-успешна, но и не мога да кажа дали ще оцелее само една криптовалута", коментира още той. 

"Ще стане все по-естествено да комуникираме и търгуваме с хора от други страни, както и да развиваме стойностни вериги. Тези технологии имат много по-малко ограничения в сравнение с икономиките от миналото", допълни Тимер.

Той смята, че ако бъде създадена система, която е с напълно отворен достъп и не е доминирана от отделни компании и когато данните не могат да бъдат присвоени, тогава ще има по-голяма поверителност на данните, защото хората ще имат повече контрол върху данните си, повече прозрачност и отговорност от правителствата, защото ще се знае повече за това, което правят.

"Освен това ще имаме повече възможности за конкуренция. Ще бъде много по-трудно да контролират част от мрежата. Ако се замислите за пазара на телекомите, във все повече страни регулаторите принуждават операторите на мобилни услуги да не притежават телефонния номер. Така ако един потребител иска да смени компанията си, те имат право да запазят номера си, но да използват услугите на друг оператор. Така на практика номерът става собственост на потребителя и това значително увеличи конкуренцията между доставчиците, защото вече не сте задължен да използвате услугите на една определена компания.Мисля, че блокчейн технологията ще може да прави същото, но не заради надзора, а заради своята същност. Тя ще може да създаде много повече конкуренция в дигиталния свят, което ще бъде сериозна промяна", завърши Ханс Тимер.