Бизнесът в София се съживява, откриват се нови работни места, заплатите се повишават, инвеститори се готвят да вложат пари. 

Една от големите новини в годината на пандемия (2021 г.) е, че строителството отбеляза ръст с около 70 процента, съобщи на пресконференция в Столичната община Петър Ганев, старши експерт в Института за пазарна икономика. Той представи доклад на института на тема "Икономически и инвестиционен профил на Столичната община 2021 г.", предаде БТА.

Търговията в София започна да расте през 2021 година. Секторът на информационните и комуникационните технологии продължи да отбеляза ръст с около 7 процента през миналата година, съобщи Ганев. По думите му ръстът в строителството компенсира спада между 30 и 70 процента в хотелиерството, ресторантьорството, културата и спорта, където ковид ограниченията са "ударили" най-силно.

Общо 750 000 са наетите лица в София през миналата година. Най-много са в търговията - 146 000 души, следвани от сектора на информационните и комуникационните технологии, където са наети 88 000 лица. Тази бройка продължава да расте, коментира експертът.

Икономистът съобщи, че към 2021 г. средната заплата в столицата е вече над 2000 лева, макар и последните официални статистически данни да са за 2020 година. Ганев отбеляза, че по принцип средната заплата в столицата е по-висока с около 33 процента.

Запазва се темпът на растеж на средната заплата в столицата с около 10 процента, което е характерно и за останалата част от страната, каза Ганев. Според него в сектора на информационните и комуникационните технологии средната заплата в София е най-висока - 3600 лв., като според икономиста най-вероятно вече достига 4000 лева.

В сектора на финансовите дейности и банките средната заплата е 2500 лв., при професионалните дейности - около 2400 лв., в държавното управление - около 2000 лева, информира Ганев. Той каза, че най-ниските заплати в столицата остават в хотелите и ресторантите. Това е единствената средна заплата в София през 2020 г., която е под 1000 лева, като трябва да се отчете и сериозният размер на сивия сектор в хотелиерството и ресторантьорството, коментира Ганев. Той обобщи, че, независимо от разликите през 2020 г., както и през миналата година, се наблюдава ръст на средната заплата във всички сфери в София.

Мария Христова, изпълнителен директор на общинската Агенция по инвестиции, съобщи, че са постъпили запитвания от големи международни компании, като например голяма индийска компания от автомобилната индустрия, от IT сектора, както и компании от креативната индустрия. Те са заявили намерение да инвестират в София, като всяка от тях смята да назначи между 150 и 300 души, на които да заплаща месечно възнаграждение между 3500 и 9000 лева.

Продължава преодоляването на икономическите последствия от ковид кризата. Добрата новина е, че бизнесът в София започва своето възстановяване, каза на свой ред председателят на надзорния съвет на  Агенция за инвестиции. По данни от преброяването на населението София се увеличава с близо 200 000 души - тя е атрактивна за живот и бизнес, но това поставя сериозни предизвикателства пред местната власт, отбеляза Стойнев. Той съобщи, че през трудната 2021 г. над 7,5 млн.лв. са останали в бизнеса благодарение на отстъпките, направени от Столичната община за бизнеса, като намаление в наемите например.