Какво очаква бизнесът у нас и по света в следващите 10 години? Инфлация или рецесия - как изглежда изборът на "по-малкото зло"?

Как иновациите правят компаниите по-устойчиви и могат ли ESG практиките им да се превърнат в конкурентно предимство при наемането на служители?

Тези и много други въпроси ще дискутират представители на едни от най-големите компании у нас по време на панела "Бизнесът в нова реалност", част от втората конференция на Darik Business Review за 2023 г. - Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие.

Главният финансов директор за Клъстер Балкани в AstraZeneca Иван Рангелов ще представи политиките за устойчиво развитие на компанията у нас и в световен мащаб.

Той ще акцентира още върху важността на социалната отговорност за AstraZeneca и каква е ролята на служителите на компанията в това отношение.

Мениджърът Снабдяване с дървесина в Кроношпан България инж. Петър Дишков ще разкаже повече за иновативните технологии, които превръщат компанията в лидер на пазара на висококачествено рециклиране на дървесни отпадъци.

Експертът ще даде подробности за завода на Кроношпан България във Велико Тъново, който няма аналог на Балканите. Ще представи зелените инвестиции на компанията и трудностите, които тя среща при търсенето на квалифицирана работна ръка.

Кънтри мениджърът и търговски директор на Енери Северин Въртигов ще изрази мнение по въпроса могат ли да бъдат заменени въглищните централи у нас и възможно ли е до 2030 г. близо 28% от брутното потребление на страната да е от възобновяеми енергийни източници.

Той ще отговори и на въпроса има ли опасност от поскъпване на електроенергията за бита след либерализацията на пазара. Ще стане ясно още и коя от алтернативите на изкопаемите горива (вятърна, слънчева или водноелектрическа енергия) има най-голям потенциал за развитие у нас.

Водещият на дискусията финансов журналист Иван Нончев ще го попита още има ли опасност страната ни да се превърне от нетен износител във вносител на ток и какво трябва да се направим, за да се избегне това.

Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие ще се състои на 19 октомври от 13.30 ч. в Hyatt Regency Sofia, а входът е свободен. Програма на събитието ще намерите тук.