Синдикати и работодатели настояват за създаването на отделен фонд, от който да се изплащат заплати, дори и в непълен размер, ако човек остане временно без доход заради ситуацията с коронавируса.

"Настояваме да се изплащат 100% от заплатите, които са до 800 лв. 80% за заплатите до 1500 лв. и 60% от заплатите до 2500 лв. Суми, които да позволяват на хората да оцелеят. Този фонд би трябвало да заработи мигновено", каза в "Тази събота" Ваня Григорова, икономически експерт към КТ "Подкрепа".

"Имаме фискален резерв малко над 10 млрд. лв. Ако правителството иска, може да го направи мигновено. Могат да се спрат разходи, които са крайно ненужни в момента. Например строежите на два стадиона, които ще отнемат няколко десетки милиона лева", обясни още икономическият експерт.

Социалният министър е записал исканията на синдиката, но все още нямат отговор от ресорното министерство. Според Григорова правителството е постъпило правилно, организирайки пресконференция с производителите на храни у нас във връзка с презапасяването с основни продукти.

Според синдиката обаче управляващите е трябвало да наложат таван на цените на предпазните маски и дезинфекциращите продукти, както е направила Франция по отношение на геловете.